matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz a.
XXX:
Oblicz:a=
3
√
16+8
√
5
−
3
√
−16+8
√
5
2 paź 18:50
Antonni:
https://matematykaszkolna.pl/forum/331797.html
2 paź 18:53
Saizou :
(1+
√
5
)
3
=1
2
+3·1
2
·
√
5
+3·1·(
√
5
)
2
+(
√
5
)
3
=1+3
√
5
+15+5
√
5
=16+8
√
5
analogicznie −16+8
√
5
da się rozpisać
2 paź 18:53