majza liceum
***: Wiadomo że a=3√8√5+16 − 3√8√5−16, 2b=√3+√5*√3−√5, c=10,0(5)*16 .
Która z liczb a,b,c jest dzielnikiem pierwszym liczby a+b+c?
1 paź 20:01
Antonni: a=
√5+1−(
√5−1)= 2
2b=
√9−5=
√4=2 to b=1
a+b+c= 6
Dzielnikiem pierwszym jest liczba a i liczba c
1 paź 21:19
Antonni: Popraw c )
| | 1 | |
w mianowniku bez tego * |
| itd |
| | 6 | |
1 paź 21:21
***: dlaczego tak ci wyszło a?
1 paź 22:41
Antonni: Robilem to metoda prob i bledow
Ciezko sie robi z pierwiastkiem stopnia trzeciego (drugiego stopnia robie w pamieci
Tutaj wiadomo ze musi byc √5 wiec wzialem najpierw (√5+3)3 wyszlo za duzo
wzialem (√5+1)3 i wyszlo 16+8√5 wiec dobrze dla 3√8√5+16
1 paź 22:46