Liczba dodatnich pierwiastków równania. Parametr. Wykres.
NoMoExcuses: Sporządź (wystarczy mi wzór) wykres funkcji g: m→g(m), gdzie g(m) jest liczbą dodatnich
pierwiastków równania:
| | 2x−2m−3 | |
mx= |
| w zależności od wartości parametru m. |
| | x−3 | |
To zadanie było na forum(
297390), ale nie dostało kompletnej odpowiedzi i nie
dowiedziałem się czy jest błąd w rozwiązaniu czy co.
Odpowiedz to:
⎧ 1, gdy m ∊<−1,5; 0> ∪ {1,5}
G(m)= ⎩ 2, gdy m ∊(−
∞,−1,5)∪(0; 1,5)∪(1,5;+
∞)
Sprawdzam warunki:
Dla 2 rozw. :
Δ>0 ⋀ x1x2>0 ∧ x1+x2>0
m
2+4>0 a∊R | m(2m+3)>0 m∊(−
∞, −
23)∪(0, +
∞) | m(2m+3)>0 m∊(−
∞, −
32)∪(0, +
∞)
Wiec m∊(−
∞, −
23)∪(0, +
∞)
Dla 1 rozw. :
Δ=0
m
2=−4 m∊∅
Tylko gdy m=0 schodzi x
2 wiec dla m=0 1 rozw.
Gdzie popełniam błąd, czego zapomniałem? Czy to jest błąd w odp.?
2 paź 12:24
NoMoExcuses:
Zapomniałem dodać postać funkcji do jakiej sprowadziłem równanie
mx2−(3m+2)x+2m+3
2 paź 12:27
PW: Tylko gdy m=0 schodzi x2 wiec dla m=0 1 rozw.
Tak zawsze ślicznie tłumaczysz, co masz na myśli?
Po prostu:
− dla m = 0 badane równanie ma postać
rozwiązanie jest jedno (licznik musi być zerem).
Tak też jest w odpowiedzi:
G(m) = 1 dla m = 0
(przedział w odpowiedzi jest domknięty przwostronnie w zerze).
2 paź 16:28
NoMoExcuses: Zawsze? Jestem tu nowy ^^ To widzę, że należy do rozwiązania, ale mój problem polega na tym ze
nie wiem skąd reszta przedziału, nie wiem jak to wyznaczyć. Ja tylko znajduje m=0 dla którego
to równanie ma 1 rozwiązanie, a w odpowiedzi jest zakres .
2 paź 17:03
PW: W zadaniu mówi się o liczbie dodatnich rozwiązań.
2 paź 17:12
NoMoExcuses: Ach tak! Czyli oprócz warunku na 1 rozw: Δ=0, będzie jeszcze Δ>0 ⋀ x1x2<0. I z tego mi wyjdzie:
| | 3 | | 3 | |
m∊(− |
| ; 0). Wykluczając dziedzinę, czyli podstawiając x=3 w licznik znajdę m= |
| . |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
Wiec mam: 1 rozw dla m∊(− |
| ; 0> ∪ { |
| } |
| | 2 | | 2 | |
Dobrze mówię? Hmmm tylko ze w odp jest 1 rozw, gdy m ∊<−1,5; 0> ∪ {1,5}, wiec jeszcze
| | 3 | |
brakuje mi − |
| w rozwiązaniu ;< Bo w odp jest domknięte. |
| | 2 | |
2 paź 18:25
NoMoExcuses: Chyba juz wiem co przeoczyłem, dodatnie rozwiązania będę dla Δ>0 ∧ x1x2
≤0
bo przecież jedno z rozwiązań może być zerem tak?
Jeśli tylko dobrze to ogarnąłem to daj znać

Dziękuję za poświęcony czas!
2 paź 18:32
NoMoExcuses: Dodatnie* oczywiście
2 paź 18:37
NoMoExcuses: Dodatnie rozwiązanie* Boziu, czemu nie ma tu funkcji edycji posta ^^
2 paź 18:38