funkcja wymierna z parametrem KIEŁBASA
kaiju: Sporządź wykres funkcji g: m→G(m), gdzie G(m) jest liczbą dodatnich pierwiastków równania
| | 2x− 2m− 3 | |
mx= |
| w zależności od wartości parametru m. |
| | x−3 | |
Odpowiedź do zadanka to:
| | ⎧ | 1, gdy m ∊<−1,5; 0> ∪ {1,5} | |
| G(m)= | ⎩ | 2, gdy m ∊(∞,−1,5)∪(0; 1,5)∪(1,5;∞) |
|
Pomóżcie bo ni w ząb :<(
3 sie 16:09
kaiju: Podbijam temat
3 sie 16:37
elou:
−pomnóż przez mianownik i uporządkuj tak, by znaleźć współczynniki równania
kwadratowego
− ponadto uwzględnij zał: x≠3
3 sie 16:43
J:
przekształcasz równanie do postaci:
mx2 − x(3m+2) + 2m + 3 = 0
dla m = 0 ... istnieje oczywiście tylko jedno rozwiązanie dodatnie
liczymy Δ: Δ = m2 + 4 , a więc dla dowolnego m istnieją 2 pierwiastki ,
teraz wykorzystując wzory Viete'a analizujesz kiedy są dwa dodatnie, kiedy jeden dodatni , a
jeden ujemny,kiedy obydwa ujemne
3 sie 16:49
kaiju: Dzięki Wam

Spróbuje to teraz ogarnąć.
3 sie 17:03
kaiju: Ale wychodzi coś nie tak, inaczej niż w odpowiedziach. Dla x1x2>0 i x1+x2<0 wychodzi mi że m
należy do przedziału (∞; −1,5) ∪(0;∞). Przy tym założeniu równanie nie ma pierwiastków, a
przecież w odpowiedziach jest m należące do liczb rzeczywistych dla jednego i dwóch rozwiązań.
Widzę jakąś nieścisłość. Mógłby ktoś sprawdzić?
3 sie 17:10
kaiju: Albo coś pokreciłem, chyba tak.Jeszcze raz sprawdze.
3 sie 17:12
Iha: "Δ = m2 + 4 , a więc dla dowolnego m istnieją 2 pierwiastki "
Skąd taki wniosek?
3 sie 17:15
J:
bo bez względu na wartość m: Δ = m2 + 4 > 0 ( zawsze dodatnie )
3 sie 17:17
Iha: Racja
3 sie 17:18
J:
swoją drogą coś mi nie pasują te odpowiedzi...dla m = 1 istnieją dwa pierwiastki dodatnie,
a w odpowiedzi, którą podałeś/aś jest tylko jeden
3 sie 17:18
Iha: Winno być pewnie:
| | 3 | |
0 dla − 2x+ 3 = 0 ⇔ x= |
| |
| | 2 | |
2 no i rozwiązać rówananko.
3 sie 17:20
J:
| | 5+√5 | |
nie o to chodzi ... dla m = 1 mamy dwa dodatnie pierwiastki: x1 = |
| |
| | 2 | |
| | 5 − √5 | |
oraz x2 = |
| , a w odpowiedzi jest,ze jeden |
| | 2 | |
3 sie 17:23
elou:
| | 3 | |
w klamrowym nawiasie mamy zapewne |
| |
| | 2 | |
3 sie 18:04
Kaiju: Tak w klamrowym nawiasie jest trzy drugich czyli jeden i pol
3 sie 20:57
Kaiju: Ej a co jest z tym iksem co nie należy do dziedziny. Czy uwzględniany go pomijając odpowiedni
do niego parametr?
3 sie 21:07
Kaiju: Ok już wszycho wiem, zamykam temat. Dzięki wszystkim
3 sie 21:13