Wyznacz pierwiastek trzeciego stopnia liczby zespolonej.
Kamil: z=27eiπ
Prosze o rozwiązanie krok po kroku, chodzi mi abym zrozumiał to dokładnie.
30 wrz 15:52
grthx: ja nie pomoge ale poczekaj moze pojawi sie kolega Jack
On teraz przerabia zespolone .
30 wrz 16:03
ICSP: x
3 = −27
(x + 3)(x
2 − 3x + 9) = 0
| | 3 + i3√3 | | 3 − i3√3 | |
x = −3 v x = |
| v x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
30 wrz 16:10
Kamil: ICSP i tak nie wiem o co chodzi,
na początku wzór skróconego mnożenia a dalej i tak nie rozumiem.
30 wrz 16:14
30 wrz 16:15
Janek191:
z = 27 e i π
n√z = n√r ei arg zn*e i*2πn*k , k = 0, 1, 2
r = 27
3√27 = 3
arg z = π
z0 = 3*ei π3* ei 2π3*0 = 3 ei π3
z1 = 3*ei π3* e i 2π3
z2 = 3*e i π3 * e i 4π3
30 wrz 16:19
Jack:
|z| = 27
cos π + i sin π = −1
z = 27 * (−1) = − 27
3√−27 = ?
ω
0 = − 3 = z
0
| | 2π | | 2π | | 1 | | √3 | |
ω1 = (−3) * (cos |
| + i sin |
| ) = (−3)(− |
| + i |
| ) = |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | i 3√3 | | 1 | | √3 | | 1 | |
ω2 = ( |
| − |
| ) * (− |
| + i |
| ) = |
| (6 + i * 6√3) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
30 wrz 18:43
grthx: Witaj
ICSP 
mam pytanie .
Nie znam sie na postaci wykladniczej liczby zespolonej a tutaj chyba taka jest bo mamy e
iπ
Wiec gdzie sie to podzialo u Ciebie? Wytlumacz w miare prosto . dziekuje .
30 wrz 19:09
Jack: Krzysiu
zapis reiφ oznacza, ze |z| = r , oraz eiφ oznacza cos φ − i sinφ
wiec przeksztalcajac to, musimy znalezc pierwiastek 3−ciego stopnia z −27
wiec (tak mysle) ze ICSP zrobil to tak
3√−27 = x
x3 = − 27
dalej to juz normalnie.
30 wrz 19:14
grthx: Dzieki
30 wrz 19:16