Ostrosłup
Qwadrat: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt płaski przy wierzchołku ma miarę α. Oblicz cosinus
kąta zawartego między dwoma sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa, jeśli:
Znalazłem tutaj rozwiązanie (
https://matematykaszkolna.pl/forum/266564.html ), ale nie ma tu rysunków, więc koniec końców nie wiem z
czego wynika część rzeczy.
28 wrz 17:54
Mila:
Jeśli masz odpowiedź to podaj. Zaraz narysuję.
28 wrz 18:03
Qwadrat: Zatem cytuję wpis Bogdana z podanego tematu:
c = bsinα ⇒ c
2 = b
2sin
2α = b
2(1 − cos
2α) = b
2(1 − cosα)(1 + cosα)
Z twierdzenia cosinusów: a
2 = 2b
2 − 2b
2cosα i a
2 = 2c
2 − 2c
2cosβ
2b
2(1 − cosα) = b
2(1 − cosα)(1 + cosα)(1 − cosβ)
Po uproszczeniu przez 2b
2(1 − cosα): 1 = (1 + cosα)(1 − cosβ)
| | 1 | | 1 | | cosα | |
1 − cosβ = |
| ⇒ cosβ = 1 − |
| = |
| |
| | 1+cosα | | 1+cosα | | 1+cosα | |
| | 7 | | | | 25 | | 7 | |
dla cosα = |
| mamy cosβ = |
| * |
| = |
| |
| | 25 | | | | 25 | | 32 | |
28 wrz 18:14
Mila:

|AB|=|BC|=|AC|=2a
|BD|=|AD|=w, BD⊥AC, AD⊥AC
W ΔAES:
|ED|⊥k
| | 1 | | α | |
PΔABS= |
| *2a*|ES|=a*k*cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
W ΔABD z tw. cosinusów:
|AB|
2=w
2+w
2−2*w*w*cosβ
4a
2=2w
2*(1−cosβ)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
=========================
28 wrz 19:08
Qwadrat: Bardzo dziękuję Mila, a czy mogłabyś powiedzieć mi jeszcze z czego wynika:
28 wrz 19:39
Antonni: cos2α= cos
2α−sin
2α
cos2α= cos
2α−(1−cos
2α)
cos2α= cos
2α+cos
2α−1
cos2α= 2cosα−1
============================
28 wrz 20:04
Mila:
28 wrz 20:08
Mila:

Można jeszcze innym sposobem : ( bez porównania pól)
w ΔBCD:
| | α | | α | |
sin∡BCD=sin(90− |
| )=cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
dalej z tw. cosinusów
28 wrz 20:17
Qwadrat: Ok, teraz to rozumiem. Bardzo Wam dziękuję
28 wrz 20:57
Mila:
28 wrz 20:57