Pytanie
Antek: Mam pytanie.
Mamy 60% szans wylosowania karty czerwonej i 40% karty czarnej w 1 losowaniu.
Mamy 60% szans wylosowania karty czerwonej i 40% karty czarnej w 2 losowaniu.
Jaki jest procent szans wylosowania karty czerwonej w obu losowaniach

?
26 wrz 19:16
Antek: Może inaczej to ujmę
Jaki jest procent szans że wylosuje 2 razy kartę czerwoną

?
26 wrz 19:35
PW: Dwukrotnie wykonane to samo doświadczenie, w pojedynczym są możliwe dwa wyniki − jeden z
prawdopodobieństwem
p = 0,6
i drugi z prawdopodobieństwem
q = 0,4.
Jak określa się prawdopodobieństwo w takiej "podwojonej" przestrzeni (fachowo: przestrzeni
produktowej, Ω×Ω)?
26 wrz 19:36
Antek: No właśnie nie wiem bo jeszcze tego się nie uczyłem.
26 wrz 19:37
Antek: Czy mógłby mi Pan to powiedzieć

?
26 wrz 19:40
PW:
26 wrz 19:40
Antek: Czemu nie

?
26 wrz 19:47
26 wrz 19:47
Jack: A teraz "po normalnemu"
| | 6 | | 3 | |
Skoro mamy 60% szans czyli |
| = |
| na wylosowanie czerwonej |
| | 10 | | 5 | |
| | 3 | |
to w pierwszej probie mamy szans U{3}{5], w drugiej |
| zatem w dwoch probach mamy |
| | 5 | |
czyz nie?!

to jest wlasciwie regula mnozenia...
Mam nadzieje ze jasne
26 wrz 19:50
PW: Nie uczymy teorii, od tego są podręczniki. Dlaczego chcesz rozwiązywać zadanie, do którego nie
znasz teorii? To nierozsądne, przecież w rozwiązaniu trzeba się na coś powołać, a jeśl tego
"czegoś" nie znasz, to jak to zrobić?
26 wrz 19:50