Udowodnij, że :
Roro2408: (√9−4√5)2 + (√9+4√5)2 = 18
24 wrz 22:48
Antonni: √x2= |x|
24 wrz 22:50
Antonni: 4√5<9
24 wrz 22:57
Roro2408: Nadal nie rozumiem
25 wrz 11:07
Jack: @Antonni, to co mowisz sie zgadza ale w tym przykladzie do niepotrzebne, bo
(√x)2 = x
U kolegi Roro :
(√9−4√5)2 + (√9+4√5)2 = 9 − 4√5 + 9 + 4√5 = 9 + 9 = 18
25 wrz 11:09
ICSP: L = ... = |9 − 4√5| + |9 + 4√5| = ...
Rozpisz te dwa moduły z definicji.
25 wrz 11:09
Jack: @ICSP
dlaczego sadzisz ze tu sa moduly?
25 wrz 11:10
PW: Po prostu podnieś do kwadratu każdy z pierwiastków:
(√a)2 = a
(√b)2 = b
i dodaj wyniki.
Zapis Antoniego: 4√5 < 9 służy tylko pokazaniu, że pod pierwszym pierwiastkiem stoi
liczba dodatnia, a więc zadanie jest dobrze sformułowane (taki napis ma sens).
25 wrz 11:13
ICSP: Mi tam w niczym nie przeszkadzają.
25 wrz 11:15
Antonni: Jack
Wczoraj patrzac na to zadanie zobaczylem ze ta potega jest pod pierwiastkiem i dlatego
napisalem p{x2=|x|
Dzisiaj widze ze ten caly pierwiastek jest do potegi drugiej .
Ale wcale nie popelnilem bledu bo przeciez (√x)2= √x2= |x|
25 wrz 12:20
Kacper:
To nie jest prawda.
25 wrz 12:22
Antonni: A dlaczego nie jest prawda ?
25 wrz 12:23
Antonni: Bo napisac sobie to nie jest prawda moze kazdy
nalezy napisac dlaczego .
25 wrz 12:27
ICSP: (√x)2 , D : x ≥ 0
√x2 , D : x \in R
25 wrz 12:48
Antonni: Kacper z tego co przeczytalem jest nauczycielem i nie odpisal a powinien .
Moze i ja tez niefortunnie wpisalem to x zamiast jakiejkolwiek litery bo tak sie przyjelo
ze x oznacza jakas zmienna ,a tutaj nie mamy do czyczeniaia z jakas funkcja tylko jest zwykle
wyrazenie algebraiczne .
25 wrz 14:41
25 wrz 14:49
Antonni: PW a wytlumacz co to ma z tym wspolnego
25 wrz 14:55
PW: Jesteś arogancki i roszczeniowy, cytuję:
Dla mnie to zadanie jest trudne ale czy wszystkich tutaj to zadanie przerasta ze nikt
nie potrafi od godziny pomoc ?
Ja w takich wypadkach odpowiadam:
− Tak, ja też nie potrafię.
Nie popędzaj i nie pouczaj, co inni powinni. Tutaj obowiązuje zasada: "Ze mną grzecznie, ja
społecznie".
25 wrz 15:03
myszka:
PW
25 wrz 15:28
Antonni: Nie obrazaj mnie PW ze jestem arogancki i roszczeniowy
Wtedy na forum bylo duzo osob naprawde (nie bede wymienial co mogli pomoc
Jesli bys spojrzal na inne posty to ja w tym czasie tez pomagalem wiec takze liczylem na
pomoc
Wiadomo ze nikt tutaj nie ma obowiazku odpowiadac ale skoro na forum byli studenci ,
nauczyciele
i nikt przez godzine nie pomogl to tak napisalem .
Skoro napisal ze jest to nieprawda to mogl odpisac dlaczego . Przeciez nauczyciel matematyki
nie moze powiedziec uczniowi
jest zle ale takze wylumaczyc dlaczego jest zle . Prawda ?
Przepraszam Cie bardzo ze akuratnie to musialem napisac do Ciebie .
25 wrz 15:30
Kacper:
Nie jesteś moim uczniem i nie mam obowiązku ani chęci ci odpisać, szczególnie po komentarzu z
12.27
25 wrz 15:34
myszka:
Brawa dla
PW były za świetne ujęcie :
" ze mną grzecznie,ja społecznie"
25 wrz 15:41
Antonni: To nie byl wcale obrazliwy komentarz . Kazdy moze sobie go przeczytac
Sa gorsze.
25 wrz 15:43