Parzystosc i nieparzystosc
Antonni: Funkcje f1 i f2 sa parzyste
funkcje g1 i g−2 sa nieparzyste
Wszystkie one okreslone sa w tej samej dziedzinie D
Zbior wartosci tych tych funkcji jest podzbiorem D
Zbadaj parzystosc nastepujacych funkcji
a) f1+f2
b) g1+g2
c) f1+g1
d) f1*f2
e) g1*g2
f) f1*g1
g) zlozenie g2 z g−1 , h) zlozenie f2 z f1 i) zlozenie g1 z f1
To jest dla mnie trudne
Funkcja parzysta f(x)= f(−x) nieparzysta f(x)= −f(x) to wiem
24 wrz 22:20
Antonni:
24 wrz 22:31
Antonni: Ma byc g2 a nie g−2
24 wrz 22:35
Antonni: tak samo g1 a nie g−1
24 wrz 22:55
Antonni: Dla mnie to zadanie jest trudne ale czy wszystkich tutaj to zadanie przerasta ze nikt nie
potrafi od godziny pomoc ?
24 wrz 23:24
ICSP: f1 parzysta
∀x ∊ D f1(x) = f1(−x)
analogicznie dla f2
a) Oznaczmy: h(x) = f1(x) + f2(x)
Wtedy ∀x \in D mamy
h(x) = f1(x) + f2(x) = f1(−x) + f2(−x) = h(−x)
Co oznacza, że h jest funkcją parzystą.
Pozostałe przykłady robi się analogicznie. Jeśli coś nie wychodzi to postaraj się szukać
kontrprzykładów.
24 wrz 23:43
Antonni: Dziekuje Ci ICSP
A moglbys pokazac te zlozenia bo tego to juz nie rozumiem ?
24 wrz 23:51
Antonni:

Bo np zrobilem wykres funkcji y=x
2+x
3 gdzie y=x
2 to funkcja parzysta i y= x
3 to
funkcja nieparzysta
Wychodzi na to z suma tych funkcji to funkcja ani parzysta ani nieparzysta
Najbardziej to chodzi o te zapisy
24 wrz 23:59
ICSP: f1 = x2 , g1 = x3
Oznaczmy : h(x) = x3 + x2
h(−x) = −x3 + x2 ≠ x3 + x2 = h(x) − h nie jest parzysta
h(−x) = −x3 + x2 ≠ −(x3 + x2) = −h(x) − h nie jest nieparzysta.
25 wrz 10:13
ICSP: g1 , g2 − nieparzyste
h(x) = g1(g2)(x) = (g1 ◯ g2)(x)
h(−x) = (g1 ◯ g2)(−x) = g1(g2(−x)) = g1(−g2(x)) = −g1(g2(x)) = −(g1 ◯ g2)(x) = −h(x)
h jest nieparzysta.
25 wrz 10:16
Antonni: Bardzo Ci dziekuje
25 wrz 10:19
Antonni: To sa zadania maturalne z troche starszego zbioru zadan ale chcialem sie z nimi zapoznac .
25 wrz 10:21