pole i obw
Roksi: Ktoś pomoże?Jedna z przekątnych równoległoboku ma długość 12 i dzieli kąt ostry tego
równoległoboku na kąty
o miarach 30 stopni i 45 stopni. Oblicz obwód i pole równoległoboku.
22 wrz 20:51
Ajtek:
Dwa razy twierdzenie cosinusów i po zawodach.
22 wrz 20:59
Roksi: W sensie, że zrobić układ równań?
22 wrz 21:03
Jack:

taki rysunek rozwiazuje sprawe.
22 wrz 21:04
Jack:
|EC| = 2h
2h = |AE| *
√2
ale wiemy, ze 2h = |EC|
zatem
|EC| = |AE| *
√2
Z tresci zadania
|AC| = 12 zatem
|AC| = |AE| + |EC| = |AE| + |AE|*
√2 = |AE|(1+
√2)
12 = |AE| *(1+
√2)
itd...
22 wrz 21:08
Jack: oj, wszedzie gdzie napisalem sinus mial byc tangens...
no troche to zmieni wartosci, ale wiesz oco chodzi
22 wrz 21:08
Roksi: Szczerze mówiąc nadal nie za bardzo wiem co z tym zrobić :C
22 wrz 21:09
Roksi: komentarz nie aktualny
22 wrz 21:09
Jack: ten rysunek naprawde bardzo duzo Ci mowi...
22 wrz 21:10
22 wrz 21:12
Jack: o kurcze, nie widzialem tego (pewnie mi nie uwierzysz, ale mniejsza)

za podobne myslenie
22 wrz 21:13
myszka:
22 wrz 21:22
Roksi: Dziękuje ^^
22 wrz 21:23