Pole i obw równoległoboku
Liliana: Jedna z przekątnych równoległoboku ma długość 12 i dzieli kąt ostry tego równoległoboku na kąty
o miarach 30 stopni i 45 stopni. Oblicz obwód i pole równoległoboku.
21 wrz 14:25
piotr1973: P= a*h
h=12sin30
a=12cos30−h*tg75
⇒ a = 12 (√3−1), h = 6, P = 72 (P{3}−1)
21 wrz 15:15
piotr1973: P = 72 (√3−1)
21 wrz 15:16
piotr1973: tam ma być "ctg" a nie "tg"
21 wrz 15:26
myszka:

P(ABCD)= h*12 = 12x , x>0
x+x
√3= 12 ⇒ x(
√3+1)=12 /*(
√3−1) ⇒ 2x=12(
√3−1) to x= 6(
√3−1)
i x
√2= 6
√2(
√3−1)
Obwód L= 4x+2x
√3= ....
P= 12x= ......
21 wrz 21:33
myszka:
Poprawiam chochlika

Po prawej krótszy bok ma oczywiście długość x
√2 ( pomyłkowo wpisałam x
√3
Obwód L = 4x +2x
√2=...
21 wrz 21:39