rozwiąż nierówność
Solek: 2x+2x−1+2x−2.....≤ 2*√3*2x+4
to już ostatnie zadanko i z góry dziękuje za podpowiedzi
21 wrz 22:03
Janek191:
Lewa strona − suma nieskończonego ciągu geometrycznego.
a1 = 2x
q = 2−1 = 0,5
21 wrz 22:06
Qulka: t
2−3t−4≤0 itd delta..
21 wrz 22:08
Solek: rozumiem t=2x ale skąd wzięło to równanie bo wynik wyszedł mi dobry, ale próbuje dojść do tego
równanie i nie potrafię. Robię matmę już 6h i zmęczony jestem więc pewnie nie zauważam
oczywystych rozwiązań..
21 wrz 22:23
Qulka:
2t≤2
√3t+4 //skracasz 2 i do2
t
2≤3t+4
21 wrz 22:27
21 wrz 22:28
Jack:
2
x * 2 ≤ 2
√3*2x+4
2
x ≤
√3*2x+4 //obustronnie do kwadratu (bo lewa i prawa strona sa nieujemne dlatego
nie zmieni nam to rozwiazan)
(2
x)
2 ≤ 3*2
x+4
(2
x)
2 − 3*2
x − 4≤0
podstawienie 2
x = t, t > 0
t
2 − 3t − 4 ≤ 0
21 wrz 22:29
Solek: Dziękuje.
21 wrz 22:34