Stereometria
Kredowiec: W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym promień okręgu opisanego na podstawie jest równy 10 cm
a wysokość 30 cm. Wyznacz:
A) Kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy;
B) Kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
Podpunkt A zrobiłem i wyszło 71, nie wiem jak zrobić podpunkt B bo nie znam wysokosci sciany
boicznej ani długosci odcinka połączonego z krawędzią i pkt przecięcia przekątnych podstawy.
21 wrz 21:18
Qulka: w podstawie masz 6 trójkątów równobocznych ...
21 wrz 21:25
Qulka: hb= √975 do = 5√3
21 wrz 21:26
Kredowiec: Skąd wiadomo, że równobocznych?
Z tego co mi wiadomo to te trójkąty powinny być równoramienne.
21 wrz 21:27
Qulka: i na środku zbiega się 6 trójkątów równoramiennych dających w sumie 360° ...więc ile stopni ma
jeden

..i jakie są kąty przy podstawie skoro są równe
21 wrz 21:30
21 wrz 21:31
Mila:

a=R=10
H=30
β≈71,6
o
| | 30 | | 6√3 | |
tgα= |
| ==U{6}{√3= |
| =2√3≈3.46 |
| | 5√3 | | 3 | |
α≈74
21 wrz 21:39
Kredowiec: Dziekuję bardzo
21 wrz 21:48
Mila:
21 wrz 22:10