Skracanie i rozszerzanie
Phimosist: 6.21 Skróć ułamki; poidj konieczne założenia:
e)x3−3x2+3x−1/x3−1
f)x3+8/x3+6x2+12x+8
6.25 Rozszerz dane ułamki tak, aby otrzymać ułamki o podanych licznikach. Podaj konieczne
założenia.
f)7/−8x3=?/24x9
6.27 Takie samo zadanioe jak powyżej:
e)x−1/x=3x3−3x2+x−1/?
21 wrz 16:37
Janek191:
Wczoraj było robione podobne zadanie
21 wrz 16:41
Janek191:
Wczoraj o 19.03
21 wrz 16:43
Janek191:
6.27
e)
| x −1 | | (x −1)*(x2 − 2x+1) | | x3 − 3 x2 +3 x −1 | |
| = |
| = |
| |
| x | | x*(x2 − 2x +1) | | x3 −2 x2 +x | |
21 wrz 16:55
21 wrz 17:06
Jack:
6.25
f)
założenia : x ≠ 0
y = −21x
6
a wiemy to stąd, że
| | 7 * 24x9 | | 7*3x9 | | 21x6 | |
y = |
| = |
| = |
| = − 21x6 |
| | −8x3 | | −x3 | | −1 | |
21 wrz 17:10