Pierdoły.
Phimosist: 6.21 Skróć ułamki; podaj konieczne założenia;
e) x3−3x62+3x−1/x3−1
f) x3+8/x3+6x2+12x+8
6.27 Rozszerz sane ułamki tak, aby otrzymać ułamki o podanych licznikach. Podaj konieczne
założenia.
a)x2−3x/x+1=x3−9x/?
f)2x+1/x+1=10x3+5x2+8x+4/?
20 wrz 18:36
Janek191:
| | x3 − 3 x2 + 3 x − 1 | |
e) |
| ? x ≠ 1 |
| | x3 − 1 | |
20 wrz 18:57
Janek191:
| | x3 + 8 | |
f) |
| ? |
| | x3 + 6 x2 + 12 x + 8 | |
20 wrz 18:58
Janek191:
| | ( x −1)3 | | (x −1)2 | |
e) ... = |
| = |
| |
| | (x −1)*(x2 + x + 1) | | x2 + x + 1 | |
20 wrz 19:03
Janek191:
| | ( x + 2)*(x2 − 2 x + 4) | | x2 −2 x + 4 | |
f) ... = |
| = |
| . x ≠ −2 |
| | (x + 2)3 | | (x + 2)2 | |
20 wrz 19:06