funkcja
Tomek a Tomek : Dana jest funkcja f(x) = log
2(x
2−1)−log
2(1−x)
Wyznacz dziedzinę funkcji f(IxI) i naszkicuj wykres..
wychodzi mi, że dziedzina należy do zbioru pustego... jakiś błąd w poleceniu czy ja coś zle
robię
20 wrz 13:44
Jerzy:
Tak..dziedzina to zbiór pusty.
20 wrz 13:50
===:
a niby dlaczego
20 wrz 15:20
Jerzy:
A co należy do dziedziny ?
20 wrz 15:23
PW:
x2 − 1 > 0 ∧ 1 − x > 0
− rozwiązaniami tego układu nierówności są x∊(−∞, −1).
20 wrz 15:23
Jerzy:
Upss...zasugerowałem się trochę autorem postu
20 wrz 15:24
===:
np −125626
20 wrz 15:25
===:
też nie doczytałem ... tu chyba biega o dziedzinę f(|x|)
20 wrz 15:33
Jerzy:
No to ... bedzie taka sama jak dziedzina f(x)
20 wrz 15:34
maciu: I teraz gitara
20 wrz 15:34
20 wrz 15:37
PW: Odpowiadając wprost na postawione pytanie trzeba stwierdzić:
− funkcja f jest określona tylko na zbiorze (−∞, −1)
− nie ma sensu zatem pytać o f(|x|), bo dla dodatnich argumentów f nie jest określona.
20 wrz 16:04
prosta: dziedzina jest zbiorem pustym, nie ma mowy o wykresie
20 wrz 16:16
===:
a to już chyba nie tak

Masz funkcję f(x) określoną wzorem ... i oczywiście ma ona swoją dziedzinę
Możesz napisać wzór funkcji f(|x|) ... i określić jej dziedzinę
20 wrz 16:17
prosta:
"Dana jest funkcja f(x) = log2(x2−1)−log2(1−x) Wyznacz dziedzinę funkcji f(IxI) i naszkicuj
wykres."
Niech g(x)=f(|x|)
Dg=∅
Wykres funkcji g ....
20 wrz 17:09
===:
chyba ta f(x) oczy Ci zasłania.
f(|x|) to zupełnie inna funkcja z inną dziedziną i tyle
20 wrz 17:21