funkcja
Maturzysta: Dana jest funkcja f(x) = log2(x2 − 1) − log2(1 − x)
a) wyznacz dziedzinę funkcji f(IxI) i naszkicuj jej wykres.
funkcję uprościłem do takiej postaci: f(x) = log2(−x − 1) dalej nie mam pojęcia jak to
liczyć:(
19 wrz 17:21
x:

f(|x|)=log
2(x
2−1)−log
2(1−|x|)
D:
x
2−1>0 i 1−|x|>0⇔
(x<−1 lub x>1) i |x|<1⇔
(x<−1 lub x>1) i −1<x<1
Brak części wspólnej
D=∅
Dobrze przepisałeś?
19 wrz 17:58
Maturzysta: tak, dobrze
19 wrz 18:07
x:

f(x)=log
2(x
2−1)−log
2(1−x)
D:
x
2−1>0 i 1−x>0⇔
(x<−1 lub x>1) i 1>x
D=(−
∞,−1)
19 wrz 18:11
x:

f(x)=log
2(−x−1) dla x<−1
19 wrz 18:15
Maturzysta: hmm ale ta dziedzina miała być dla funkcji f(IxI)
19 wrz 18:20
zef: D∊∅ jeżeli poprzedniej przekształcenia się zgadzają
19 wrz 18:23
Maturzysta: i jest jeszcze podpunkt b)
rozwiąż nierówność f(IxI) <0
19 wrz 18:28
Iryt:

y=log
2(x+1)
Funkcja f(|x|)
Nakładanie wartości bezwzględnej na x.
Na wykresie aby powstała funkcja f( |x| ) odbijamy wykres funkcji f(x) leżący po prawej
stronie osi OY
symetrycznie na lewą stronę OY.
Wzór funkcji f(x) zmieniamy na wzór f ( |x| )
Wykres Twojej funkcji leży po lewej stronie OY. zatem nie masz co odbić.
Gdybyś miał wzór :
f(x)=log
2(x+1)
to wykres
g(x)=f(|x|) wyglądałby tak jak różowy .
19 wrz 20:25
Iryt:
Dolna krecha to wada opcji rysuj.
19 wrz 20:25