Sprawdz czy podane rownosci sa tozsamosciami trygonometrycznymi.
Marek: Witam proszę o pomoc w tym zadaniu.
Sprawdz czy podane rownosci sa tozsamosciami trygonometrycznymi. Podaj konieczne załozenia
sinα+ctgα/sinα*cosα =1/cosα+1/sin2α
19 wrz 21:06
grthx: Zalozenia co do mianownikow i ctg sobie napiszsesz
| | sinα+ctgα | | sinα | | ctgα | |
L= |
| = |
| + |
| = |
| | sinα*cosα | | sinα*cosα | | sinα*cosα | |
| | 1 | | cosα | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = P |
| | cosα | | sinα | | sinα*cosα | | cosα | | sin2α | |
19 wrz 21:38
Marek: a mogłbym prosic o załozenia co do ctg
19 wrz 21:40
grthx: sinα≠0 czyli α≠0. α≠π , a≠2π, α≠3π, α≠4π i tak co π
To samo w druga strone α≠−π,α≠−2π i tak co −π
19 wrz 21:46
grthx: Reasumujac α≠0+kπ i k∊C
19 wrz 21:47
19 wrz 21:49
grthx: Brak zainteresowania .
20 wrz 08:45