oblicz długośc wektora
Filip: Oblicz długość wektora AB o danych współrzędnych punktów A i B.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
A =(−1 |
| , 6 |
| ) oraz B =( |
| , 2) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
19 wrz 14:11
19 wrz 14:13
19 wrz 14:14
Filip: Jakoś mi nie wychodzi
21 wrz 20:06
Ajtek:
POkaż obliczenia, sprawdzimy.
Cześć
ICSP 
.
21 wrz 20:08
Janek191:
→
AB = [ 2, − 4,5 ]
| | √97 | |
I A B I = √22 + ( −4,5)2 = √4 + 20,25 = √24,25 = |
| |
| | 2 | |
21 wrz 20:12
Mila:
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
AB→=[ |
| −(− |
| ),2−6 |
| ]=[2,−4 |
| ] wsp. wektora |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
|AB|=
√22+(92)2=
√4+814=
albo z rysunku:
√(22+(92)2)
21 wrz 20:21