Prosze o wytłumaczenie
Agaczi: Dane jest równanie z niewiadomą x. Przedyskutuj liczbę rozwiązań ze względu na wartość
parametru. Wtedy, gdy istnieje jedno rozwiązanie = wyznacz je.
a) (4−m²)x = m+2
b) ax−8x = 0
c) k(k−1)x = k
d) b²x = 3x
e) ax−a² = 2x+4
f) b²x+6 = b+36x
g) (p+1)x = p(p+2)+1
h) 4m²x =m+x−2
i) k²x−k² = 9x−3k
j) m²(x−1) =x+m−2
18 wrz 19:26
Jack: a)
x(4−m
2) = m+2
dla m = − 2 otrzymujemy nieskonczenie wiele rozwiazan.
dla m = 2 otrzymujemy sprzecznosc
a teraz przypadki dla ktorych m ≠ −2, m ≠ 2
| | m+2 | | m+2 | | 1 | |
x = |
| = |
| = |
| |
| | 4−m2 | | (2−m)(2+m) | | 2−m | |
widzimy, ze to zwykly ulamek, zatem dla m∊R \ {−2,2} otrzymamy jedno rozwiazanie.
18 wrz 21:02
18 wrz 21:04
Jack: o, no prosze, nawet nie widzialem ze to juz bylo, ehh...
18 wrz 21:05