prosze o wytłumaczenie
Agaczi: Dane jest równanie z niewiadomą x. Przedyskutuj liczbę rozwiązań ze względu na wartość
parametru. Wtedy, gdy istnieje jedno rozwiązanie = wyznacz je.
a) (4−m²)x = m+2
b) ax−8x = 0
c) k(k−1)x = k
d) b²x = 3x
e) ax−a² = 2x+4
18 wrz 19:44
Godzio:
a)
(4 − m
2)x = m + 2
(2 − m)(2 + m)x = m + 2
Dla m = − 2
0 = 0
nieskończenie wiele rozwiązań
Dla m = 2
0 = 4
równanie sprzeczne
Dla m ∊ R \ {−2, 2}
b) ax − 8x = 0 ⇒ x(a − 8) = 0
a = 8 ⇒ 0 = 0 ⇒ nieskończenie wiele rozwiązań
a ≠ 8 ⇒ x = 0
c,d analogicznie
e) ax − a
2 = 2x + 4
ax − 2x = 4 + a
2
x(a − 2) = 4 + a
2
Dla a = 2 mamy 0 = 8, równanie sprzeczne
| | a2 + 4 | |
Dla a ≠ 2 mamy x = |
| |
| | a − 2 | |
18 wrz 20:20
Agaczi: Podpunkt b zle napisałam powinien być tak:
ax−8x=a
to bedzie dla a=8
0=8,czyli sprzeczne tak?
18 wrz 23:02
Agaczi: haloooo
18 wrz 23:08
Agaczi:
18 wrz 23:08
Jack:
ax−8x = a
dla a=8 mamy 0 = 8 czyli sprzecznosc, brak rozw.
18 wrz 23:22
Agaczi: ok czyli dobrze
18 wrz 23:41