Twierdzenie sinusow i cosinusow
Matmaaa: Proszę o pomoc

Boki czworokąta ABCD mają długości AB=3,BC=
√19, CD=
√21, AD=4. Przekątna
AC tego czworokąta ma długość 5. Oblicz długość przekątnej Bd
18 wrz 18:21
Jolanta:

5
2=3
2+
√192−2*3*
√19*cosα
25=28−6*
√19cosα
| | 1 | | 75 | | 5√3 | |
sinα=√1−cos2α=P{1− |
| }=√ |
| = |
| |
| | 4*19 | | 76 | | 2√19 | |
5
2=
√21+4
2−2*4*
√21cosβ
8
√21cosβ=12
| | 9 | | 5√3 | |
sinβ=√1−cos2β=√1− |
| = |
| |
| | 4*21 | | 2√21 | |
1 i 2 to kątyγ
1 i
2
| | 5√3*√19 | | √3 | |
sinγ1= |
| = |
| γ1=600 |
| | 2√19*5 | | 2 | |
| | 5 | | 1 | | 1 | | 1 | |
sinγ2=√21* |
| * |
| * |
| = |
| *√3 γ2=600 |
| | 2 | | √7 | | 5 | | 2 | |
γ=120
0
AD
2=3
2+4
2−2*3*4cos120
0
18 wrz 22:45
Jolanta: BD2=25−24*cos(900+300)
BD2=25−24*(−sin300)=25+12
BD=√37
18 wrz 22:49
myszka:

z twierdzenia kosinusów w trójkątach:
| | 32+52−19 | | 1 | |
ABC : cosα= |
| = |
| ⇒ α= 60o |
| | 2*3*5 | | 2 | |
| | 52+42−21 | | 1 | |
ADC : cosβ= |
| = |
| ⇒β= 60o |
| | 2*5*4 | | 2 | |
| | 1 | |
to γ=120o to cos120o=− |
| |
| | 2 | |
z twierdzenia kosinusów w ΔABD:
|BD|
2= 3
2+4
2−2*3*4*cos120
o
|BD|
2= 25+12 =37
|BD|= √37
18 wrz 23:10
Janek191:
Myszka, jak zawsze, pięknie
18 wrz 23:13
myszka:
18 wrz 23:19
Jack: pierwszy raz widze, zeby ktos cosinusy pisal przez k
18 wrz 23:26
myszka:
cosα ( słownie kosinus α ... a nie cosinus α
18 wrz 23:29
myszka:
Z twierdzenia Carnota
18 wrz 23:35
jc: ja tak piszę
18 wrz 23:40
18 wrz 23:42
Jolanta: Jak to robisz że tak ładnie rysujesz.mi te linie ruszają sie i nie moge nad nimi zapanowac
18 wrz 23:47
Metis: "stara szkoła" ?
18 wrz 23:48
myszka:
18 wrz 23:57
Jolanta:
19 wrz 00:00
Janek191:
Odnośnie kosinusa ( cosinusa)
1) Słownik ortograficzny języka polskiego PWN W − wa 1986
s. 264 jest: cosinus zobacz kosinus
cosinusoida zobacz kosinusoida
s. 417 jest: kosinus −a, −sie ( skrót : cos )
2) Słownik ortograficzny PWN W−wa 2005
s. 96 jest: cosinus −sa, − sie ; − sy, −sów zobacz kosinus
s.297 jest kosinus −sa, −sie; − sy, − sów skrót : cos
W obu słownikach wyraz zobacz odsyła do form zalecanych ( spolszczonych ).
19 wrz 07:21