Filip : W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole podstawy jest dwa razy większe od pola ściany
bocznej. Oblicz cosinus kąta α zawartego między sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa
20 kwi 20:12
Bogdan:
| | 1 | |
wysokość ściany bocznej h: 2* |
| *2a*h = 4a2 ⇒ h = 2a |
| | 2 | |
krawędź boczna ma długość b =
√4a2 + a2 = a
√5
odcinek o długości c to wysokość ściany bocznej opadająca na krawędź boczną o długości b
| | 1 | | 1 | | 4a | |
Z pola ściany bocznej: |
| *2a*2a = |
| *a√5*c ⇒ c = |
| |
| | 2 | | 2 | | √5 | |
| | 2c2 − 8a2 | |
Na podstawie twierdzenia kosinusów: cosα = |
| = ... |
| | 2c2 | |
20 kwi 20:56