wyrazenia algebraiczne
Magik: 9x3+1<5x−3x2
16 wrz 18:31
myszka:
9x3+3x2−5x+1<0
(x+1)(3x−1)2<0⇒ x+1<0 ⇒x∊(−∞, −1)
16 wrz 18:43
grthx:

9x
3+3x
2−5x+1<0
W(1)= 9*1
3+3*1
2−5*1+1≠0
w(−1)= 9*(−1)
3+3*(−1)
2−5*(−1)+1= 0 (bingo)
Teraz dzielimy (9x
3+3x
2−5x+1)przez (x+1)
Po podzieleniu dostaniesz 9x
2−6x+1 =(3x−1)
2 ze wzoru skroconego mnozenia
Wiec 9x
3+3x
2−5x+1<0
(x+1)(3x−1)
2<0
| | 1 | |
Pierwiastki to x=−1 oraz x= |
| podwojny |
| | 3 | |
x∊(−
∞,−1)
16 wrz 21:34
myszka:
(3x−1)2 ≥0 dla każdego x
zatem nierówność jest spełniona tylko dla x+1<0 czyli dla x< −1
16 wrz 21:38
grthx: Dobry wieczor
myszka 
Tak oczywiscie ale jakby nie wiedzial to ma .
Z drugiej strony to chyba to nie bardzo go interesuje bo mial rozwiazanie w 12 minut i nic .
16 wrz 21:41
myszka:
Nauczyli się tylko wrzucać zadania i mają ..........
16 wrz 22:06
myszka: Forum coraz bardziej schodzi na..............
16 wrz 22:08
grthx: Tak myszka ale juz nic nie poradzimy na to
Jedynie co mozna zrobic to apelowac do rozsadku ale to pewnie tez nic nie da
16 wrz 22:10
16 wrz 22:13