Wyraź za pomocą a i b
nana: Wyraź za pomocą a i b wyrazenie:
a) log4916, gdy log1428=a
b) log2360, gdy log320=a i log315=b
13 wrz 20:23
Janek191:
a) Patrz 9.09. 20.30
13 wrz 20:32
Wer: Nie rozumiem, jak mam patrzeć, gdzie mam patrzeć?
13 wrz 23:19
Qulka: a) 2(1−a) / (a−2)
13 wrz 23:24
grthx: Jedziesz sobie na sam dol
Tam masz archwim ....... cale
tam klikasz i wybierasz sobie 09.092016 i tam masz podobny post
13 wrz 23:24
14 wrz 00:09
Qulka: b) log
320=log
35+2log
32= log
3(15/3)+2log
32=log
315 −1+2log
32 stąd a=b−1+2log
32
log
32=(a−b+1)/2
| | log315 | | 1 | | 2(b+1) | |
log2360=log2(8•15•3) = 3+log215+log23 =3+ |
| + |
| =3+ |
| |
| | log32 | | log32 | | a−b+1 | |
14 wrz 00:27
Mariusz:
log
1414*2=a
a=1+log
142
log
142=a−1
log
147=1−(a−1)=2−a
14 wrz 09:18
Wer: Dziękuję!
14 wrz 20:18