Czy ktoś jest w stanie pomóc mi z tym zadaniem?
Morten : Oblicz prawdopodobieństwo, że w serii 5 rzutów kostką przynajmniej 4 razy uzyskamy liczbę oczek
większą od 4
13 wrz 16:09
13 wrz 16:18
Qulka: 5•(1/3)4•(2/3)+1•(1/3)5•1 = 11/243
13 wrz 16:20
Kabuuz: omega to 6
5=7776
zdarzenie a
4 razy 2
4=16
5 razy 2
5=32
łącznie
16+32=48
| | zdarzenie a | | 48 | |
P(a)= |
| = |
| |
| | omega | | 7776 | |
13 wrz 16:20
Qulka: ale do tych 4 razy jeszcze ten piąty wynik który może być 1 z 4
13 wrz 16:27
Qulka: i jeszcze ten wynik może być na 5 różnych miejscach i wychodzi na to samo
13 wrz 16:30
Kabuuz: Faktycznie. Dzięki
13 wrz 18:55