geometria
adrian: wyznacz parametr m, dla którego proste o równaniach 4x−my+1=0 i mx−4y+7=0
a) sa rownoległe
b) prostopadłe
jak wykonac to zadanie?
12 wrz 21:52
12 wrz 21:53
Jack: proste sa rownolegle jesli a
1 = a
2, a prostopadle jesli a
1 * a
2 = − 1
przy czym a
1 to jest to co stoi przy iksie w pierwszej prostej, a
2 to co stoi przy iksie w
drugiej prostej
Oczywiscie trzeba najpierw zamienic na rownanie y = ...
zatem
my = 4x − 1
| | 4 | |
widzimy ze przy iksie jest |
| |
| | m | |
druga prosta :
4y = mx + 7
| | mx | | 7 | | m | |
y = |
| + |
| ...tutaj stoi przy iksie |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
zatem
a)
b)
12 wrz 21:54
Jack: oczywiscie skopalem przeksztalcenie w pierwszej prostej...
my = 4x
+ 1
co oczywiscie wyniku nam nie zmieni
12 wrz 21:58
Puma: my= 4x+1
4y=mx+7
Rownolegle
16−m
2=0
(4+m)(4−m)=0
4+m=0 m=−4
4−m=0 m=4
12 wrz 22:01
adrian: dzieki, wszystko pieknie wytłumaczyliscie, cos mi sie pomylilo i szukalem współczynnika przy y
:S
12 wrz 22:06