Zadania z położenia prostych na płaszczyźnie
darthvader: 1. Oblicz, dla jakich wartości m proste k i l są równoległe, gdy:
a) k: y=(3m−6x)x+2, l: y=2mx−3
b) k: y=4mx−3, l: y=m
2x+2
c) k: y=(m
2−3m+1)x+5, l: y=(2m+7)x−10
2. Oblicz, dla jakich wartości m proste k i l są prostopadłe, gdy:
a) k: y=(2m−3)x−3, l: y=2x−1
b) k: y=(m
2−1)x+4, l: y=−x+3
c) k: y=(m−4)x−5, l: y=(m−2)x−3
3. Prosta AB, gdzie A=(−1,
√2), B=(
√2,
√2k) jest równoległa do prostej y=2x+1. Oblicz
wartość k.
4. Na prostej p leży punkt przecięcia się prostych k i l. Oblicz wartość m, gdy p:
| | 1 | |
( |
| m−5)x−y+2=0 k: x−2y−3=0, l: 2x+3y+1=0 |
| | 2 | |
12 wrz 17:43
Metis: Gdzie napotykasz na problem?
12 wrz 17:45
12 wrz 17:45
darthvader: w ogóle tego nie potrafię, nie mam pojęcia jak to przekształcać i tak dalej
12 wrz 17:53
Metis: 1) Odpowiedz na pytanie:
Kiedy dwie proste są równoległe ?
12 wrz 17:55
piotr: aby proste były równoległe współczynniki przy x muszą być równe
12 wrz 17:56
darthvader: jak mają ten sam współczynnik a
12 wrz 17:56
piotr: aby proste były prostopadłe współczynniki przy x muszą spełniać warunek: a1 = −1/a2
12 wrz 17:57
darthvader: b) k: y=4mx−3, l: y=m2x+2 to pomóżcie chociaż z tym
wychodzi mi 4m = m2 jak to rozwiązać
12 wrz 17:59
12 wrz 18:00
piotr: b) m(m−4)=0
m=0 ∨ m=4
12 wrz 18:03
grthx: m2=4m
m2−4m=0 to m(m−4)=0 ⇒m=0 lub m−4=0 ⇒m=4
12 wrz 18:03