wytłumacz
Funkcje: Hejka ludzie pomóżcie i wytłumaczcie


!
Punkt A i B należą do wykresu funkcji liniowej. Podaj wzór tej funkcji jeśli:
a) A(0,0) B(2, −8)
b)A (0,5) B(1,3)
c) A(3,0) B(0,−7)
d) A(−4,0) B(−6,−1)
Prosze o wytłumaczenie dwóch pierwszych[ lub wszystkie jesli ktoś zrobi] reszte zrobie sama
10 wrz 19:02
10 wrz 19:04
Adamm: ok
a) A(0,0) B(2, −8)
oznaczmy tą funkcję f(x)=ax+b (ponieważ jest liniowa)
f(0)=0
f(2)=−8
f(0)=a*0+b=b=0
więc b=0
f(2)=2a=−8
a=−4
f(x)=−4x
10 wrz 19:04
zef:

Wytłumaczę najlepiej jak potrafię:
Na rysunku jest podpunkt A z zaznaczonymi tymi punktami
A(x,y) i B(x,y)
Tworzysz z tego układ równań ze względu na to że oba punkty należą do tej prostej:
wzór:
y=ax+b
podstawiasz najpierw punkt A
0=0*a+b
później B
−8=2a+b
i masz układ, który należy rozwiązać wyznaczając a i b
0=0*a+b
−8=2a+b
10 wrz 19:05
Funkcje: Nie wiem czy wyszedł mi dobry wzór w pierwszym wyszło y= −4 good
10 wrz 19:19
Funkcje: znaczy x=−4x [iksa zapomniałam ]
10 wrz 19:19
Benny: Z tego układu równań możemy wyprowadzić sobie wzór na prostą.
Wyznaczmy z obu równań b. Dostajemy:
y
b−ax
b=y
a−ax
a
y
b−y
a=a(x
b−x
a)
Wstawiamy np. do pierwszego równania wyliczone a i wyliczamy b.
Równanie prostej to y=ax+b, wiec wstawiamy a i b.
| | yb−ya | | yb−ya | |
y= |
| *x+ya− |
| *xa /*(xb−xa) |
| | xb−xa | | xb−xa | |
y(x
b−x
a)=(y
b−y
a)*x+y
a(x
b−x
a)−(y
b−y
a)*x
a
(x
b−x
a)(y−y
a)=(y
b−y
a)(x−x
b)
_________________________________
10 wrz 19:19
Funkcje: w pierwszym wychodzi y=−4x


?
10 wrz 19:21
Funkcje: aa ok
10 wrz 19:22
Funkcje: w drugim wychodzi y=−2x+3
10 wrz 19:26