mm
ninka: Dla jakiś wartości parametru k proste o równaniach y= 3k5 x − 6 i y=(2k+5)x −12
8 wrz 19:18
Jack: proste o równaniach ... są ...

zapewne prostopadłe.
no to są prostopadłe, gdy a
1 * a
2 = − 1
k = ...
8 wrz 19:19
ninka: są dwa podpunkty a) prostopadłe b)równoległe
8 wrz 19:24
Janek191:
b) a
1 = a
2
2 k = 10 k + 25
8 k = − 25
8 wrz 19:27
8 wrz 19:30
ninka: mogłbyś mi wytłumaczyc czemu a1 wynosi 2k/5
8 wrz 19:41
8 wrz 19:42
ninka: w tym a to mam odp ze k: −15− √105 /12
8 wrz 19:46
Janek191:
6 k
2 + 15 k + 5 = 0
Δ = 225 − 4*6*5 = 225 − 120 = 105
| | − 15 − √105 | | − 15 + √105 | |
k = |
| lub k = |
| |
| | 12 | | 12 | |
8 wrz 19:51