odejmowanie liczb o roznych podstawach i wykladnikach
zm: tak to znowu jaXD
3 do potegi siedem drugich minus 3
ile to i jak to policzyc?
tak matematyka to nie moje mocna strona
7 wrz 18:34
Iryt:
37/2−3 czy
37/2−3
Napisz sam wykładnik.
7 wrz 18:38
zm: to pierwsze
7 wrz 18:39
zm: hahahah no ale chce zdac ta mature wiec musze sie postarac! Teraz poki mam checi do nauki!
7 wrz 18:46
Iryt:
1)
=√37−3=√36*3−3=√36*√3−3=33*√3−3=27√3−3
7 wrz 18:49
7 wrz 18:53
zm: Iryt
to chyba nie tak...a rozwiaz mi to:( trzy do potegi trzy drugie minus pierwiastek z trzech)
razy (trzy do potegi trzy drugie plus pierwiastek z trzech)
wiem ze to wzor skroconego mnozenia..ale pewnie zle to zrobilam
7 wrz 18:53
Iryt:
zm, z lewej strony masz wskazówki jak pisać potęgi i pierwiastki,
jeśli chcesz być dobrze zrozumianą, to trzeba nauczyć się zapisywać poprawnie treść,
wtedy pomożemy.
7 wrz 19:05
Mila:
Jeżeli chcesz korzystać z tego forum, to spójrz na lewą stronę pola tekstowego, masz instrukcję
jak zapisywać
potęgi i pierwiastki.
7 wrz 19:07
zm: ....
7 wrz 19:08
zm: wiem o tym
7 wrz 19:08
Mila:
Do postu 18:53 , co jest nie tak?
18:49 masz rozwiązane wg treści.
Jakie masz pytanie?
7 wrz 19:11
zm: dobra nie wiem jak to zapisac...tam gdzie jest kliknij po wiecej przykladow nie ma tego czego
chce.
dziekuje i tak za pomoc
7 wrz 19:13
Mila:
pierwiastek z trzech:
p {3} tylko opuść tę spację po literze p
7 wrz 19:14
zm: to wiem akurat chodzi mi jak napisac 3 do potegi jedna trzecia?
7 wrz 19:15
zm: widze ze wy tez nie wiecie jak to napisac
7 wrz 19:20
grthx: No to masz wpisz a otrzymasz
tam gdzie ejst 210 w tym {} wpisujesz po prostu 1/3
7 wrz 19:23
zm: dziekuje
UDALO SIE
( 33/2 − √3 ) ( 33/2 + √3 )
to teraz bardzo bym prosila o rozwiazanie tego
7 wrz 19:26
grthx: korzystasz ze wzoru
(a+b)(a−b)= a2−b2
= (33/2)2−(√3)2 = licz dalej wzory znasz
7 wrz 19:29
Mila:
z boku masz 52 , piszesz 5 znaczek nad 6 i piszesz 2
pod spodem masz 2 10 wtedy po znaku potęgi piszesz {3/2}
Myślę, że jesteś zbyt zdenerwowana.
Taki przykład?
(33/2−√3)*(33/2+√3)= (33/2)2−(√3)2=33/2*2−√9=33−3=27−3
korzystasz z wzoru :
(a−b)*(a+b)=a2−b2
7 wrz 19:30
grthx: w pamieci z tego powinno wyjsc 24
7 wrz 19:30
grthx: Na zdrowie
7 wrz 19:37