Wyznacz współrzędne punktu przecięcia prostych o równaniach :
paulina: Wyznacz współrzędne punktu przecięcia prostych o równaniach :
3x+7y−15=0 i 3x−2y−15=0
6 wrz 19:49
===: 15−7y=15+2y ⇒ y=0
x=5
6 wrz 19:51
paulina: nie za bardzo rozumiem jak tam jest −7y i 2y
6 wrz 19:58
paulina: Nie pojmuje
6 wrz 20:00
Janek191:
Pomnożono obustronnie oba równania przez (−1)
6 wrz 20:00
grthx: [P[===]
Nie daj sie wciagnac . Ja tez mialem pisac
6 wrz 20:01
paulina: mi wychodzi 9
6 wrz 20:02
Eta:
15=3x+7y i 15= 3x−2y
to: 3x+7y=3x−2y ⇒ 9y=0 ⇒ y=0 to 3x−15=0 ⇒ x=5
P(5,0)
6 wrz 20:03
śliwka: Pomoże mi ktoś w zadaniu proszę?
6 wrz 20:03
paulina: A sjad masz te P (5,0)
6 wrz 20:04
Janek191:
6 wrz 20:04
paulina: Dzieki zrozumiałam
6 wrz 20:05
Eta:
P(x,y) to P(5,0)
6 wrz 20:05
śliwka: już piszę
6 wrz 20:06
śliwka: Nie wykonując dzielenia podaj, które z pośród liczb 15, 45, 75 są dzielnikami danej liczby
a) 1155
b) 9825
c) 5165
d) 8235
proszę o wytłumaczenie jak to zrobić
6 wrz 20:06
śliwka: 1 + 1 + 5 +5 = 12
i co dalej?
6 wrz 20:09
Janek191:
Masz już wytłumaczone
6 wrz 20:11
6 wrz 20:11
śliwka: dzięki
6 wrz 20:13