bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu
śliwka: Nie wykonując dzielenia podaj, które z pośród liczb 15, 45, 75 są dzielnikami danej liczby
a) 1155
b) 9825
c) 5165
d) 8235
proszę o wytłumaczenie jak to zrobić
6 wrz 19:46
Janek191:
a) 1155 dzieli się przez 15 bo dzieli się przez 3 i dzieli się przez 5
Nie dzieli się przez 45 bo nie dzieli się przez 9
Nie dzieli się przez 75 bo nie dzieli się przez 25
6 wrz 20:09
Adamm: żeby były podzielne przez 15 muszą być podzielne przez 3 i 5
dla podzielności przez 45 muszą być podzielne przez 3 i 9
żeby były podzielne na 75 muszą być podzielne przez 3 i 25
6 wrz 20:10
Janek191:
?
6 wrz 20:10
śliwka: bardzo dziękuję i proszę jeszcze dla przykładu b i c
6 wrz 20:11
Adamm: dla podzielności przez 45 muszą być podzielne przez 5 i 9
6 wrz 20:11
Janek191:
b) i c) analogicznie. Spróbuj sama . Sprawdzimy
6 wrz 20:12
śliwka: ok
6 wrz 20:13
Adamm: podzielność przez 3 jeśli suma cyfr jest podzielna na 3
podzielność przez 5 jeśli cyfra jedności to 5 lub 0
podzielność przez 9 jeśli suma cyfr jest podzielna przez 9
podzielność przez 25 jeśli liczba złożona z cyfry dziesiątek i jedności jest podzielna na 25
6 wrz 20:14
śliwka: 9825
dzieli się przez 15, bo dzieli się przez 3 i przez 5 dobrze?
6 wrz 20:15
Adamm: tak
6 wrz 20:17
śliwka: 5165 nie dzieli się przez żadne dobrze?
6 wrz 20:17
Janek191:
Tak
6 wrz 20:18
śliwka: 8235
dzieli się przez 15, bo dzieli się przez 3 i 5
i przez 45, bo dzielą się przez 3 i 9 dobrze?
6 wrz 20:19
Janek191:
5 i 9
6 wrz 20:20
śliwka: a zapisz liczbę w postaci 3k, 3k + 1 lub 3k + 2, gdzie k jest liczbą naturalną
a) 26
b) 76
c) 108
d) 127
e) 714
a jak to zrobić?
6 wrz 20:21
Janek191:
a) 26 = 3*8 + 2
b) 76 = 3*25 + 1 itd.
6 wrz 20:23
Janek191:
c) 108 = 3*36
6 wrz 20:24
śliwka: to 108 będzie 108 = 2 * 53 + 2 ?
6 wrz 20:26
śliwka: aha
6 wrz 20:26
Adamm: raczej 2*54
6 wrz 20:26
Janek191:
Ma być 3 k lub 3 k + 1 lub 3 k + 2
6 wrz 20:27
Janek191:
Patrz 20.24
6 wrz 20:28
śliwka: 127 = 5 * 25 + 2 ?
6 wrz 20:28
Janek191:
d) 127 = 3*42 + 1
6 wrz 20:29
Janek191:
Źle

!
6 wrz 20:29
Janek191:
Patrz 20.21
6 wrz 20:30
Janek191:
Patrz 20.21
6 wrz 20:30
śliwka: 3 * 42 + 1 teraz dobrze?
6 wrz 20:31
Janek191:
127 = 3*42 + 1 TAK
6 wrz 20:32
śliwka: to jest dopiero moja pierwsza lekcja i muszę się wprawić
6 wrz 20:32
Janek191:
Jeszcze e)
6 wrz 20:33
śliwka: 714 = 3 * 238 ?
6 wrz 20:33
Janek191:
Chodzisz do I klasy podstawówki ?
6 wrz 20:33
Janek191:
OK
6 wrz 20:34
śliwka: nie, do gimnazjum
6 wrz 20:35
śliwka: bardzo dziękuję za pomoc
6 wrz 20:36
Janek191:
6 wrz 20:37
Metis:
6 wrz 20:39
grthx:
6 wrz 20:40
Janek191:
Witaj Metis

Pisałem do Ciebie. Ale już nieaktualne
6 wrz 20:40