trygonometria, okresowość funkcji
Jacek: Mam dość spory problem z tym zadankiem, kompletnie nie wiem jak je ugryźć.
Czy funkcja f jest funkcją okresową (udowodnij)? Jeśli tak, to wyznacz okres podstawowy tej
funkcji.
a) f(x)=sin2x+cos3x, x∊R
b) f(x)=sin6x+sin2x, x∊R
Bardzo proszę o pomoc.
6 wrz 17:58
Jacek: Proszę
6 wrz 18:51
Jack:
wykorzystaj wzor na
b) sin alfa + sin beta.
| | π | |
a) zamien cos 3x na sin( |
| − 3x) |
| | 2 | |
a nastepnie ten sam wzor co w b)
6 wrz 18:52
Janek191:

a) Wygląda na okresową
6 wrz 18:55
Adamm: f(x)=sin2x=sin(2x+2π)=sin2(x+π)=f(x+π)
dla przykładu a) f(x)=sin2x+cos3x=sin(2x+4π)+cos(3x+6π)=sin2(x+2π)+cos3(x+2π)=f(x+2π)
6 wrz 18:55
6 wrz 20:41