funkcje
x: Wyznacz okres podstawowy funkcji f(x)=sin6x+sin2x, x∊R
proszę o pomoc, najlepiej rozpisanie krok po kroku jeśli można, bo niestety nie rozumiem zadań
tego typu
6 wrz 20:13
Mila:
Z definicji funkcji okresowej mamy:
f(x+s)=f(x), s− stała niezależna od x
sin(6*(x+s))+sin(2*(x+s))=sin6x+sin2x⇔
sin(6x+6s)−sin(6x)+sin(2x+2s)−sin(2x)=0
| | 6x+6s+6x | | 2x+2s+2x | | 2x+2s−2x | |
2 *cos |
| *sinU{6x+6s−6x}+2*cos |
| *sin |
| =0 /:2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
(*) cos(6x+3s)*sin(3s)+cos(2x+s)*sin(s)=0
skorzystamy z wzoru: sin(3s)=3sin(s)−4sin
3(s)=
sin(s)*[3−4sin2(s)]
podstawiamy do równania (*)
cos(6x+3s)*
sin(s)*[3−4sin2(s)] +cos(2x+s)*sin(s)=0⇔
sin(s)*[ cos(6x+3s)*(3−4sin
2(s)) +cos(2x+s)]=0
Wyznaczamy s niezależne od x
sin(s)=0⇔
s=kπ
T=π okres zasadniczy f(x)
6 wrz 20:24
Eta:
| | 2π | |
sin(2x) ma okres podstawowy T1= |
| = π |
| | 2 | |
wielokrotność T
1 :
π, 2π, 3π, 4π,........
| | 2π | | π | |
sin(6x) ma okres podstawowy : T2= |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
| | π | | 2π | | 3π | | 4π | | 5π | |
wielokrotność T2: |
| , |
| , |
| =π, |
| , |
| ,....... |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
zatem f(x) ma okres podstawowy
T=π
6 wrz 20:26