Narysuj wykres funkcji kwadratowej
jamm: f(x)=|x2−9|−2x
prosiłbym o wytłumaczenie krok po kroku bo z gotowego rozwiązania nic mi nie przyjdzie
5 wrz 22:32
Adamm: 1. x2−9≥0, x∊(−∞;−3>u<3;∞)
f(x)=x2−2x−9
2. x∊(−3;3)
f(x)=−x2−2x+9
narysuj te funkcje na tych przedziałach
5 wrz 22:35
jamm: a skąd te przedziały itd?
5 wrz 22:36
5 wrz 22:37
jamm: Wiem co to wartość bezwzględna, po prostu coś ujemnego nie jest ujemne.
5 wrz 22:38
Adamm: kiedy x2−9≥0 to |x2−9|=x2−9, przedziały są z nierówności
5 wrz 22:39
jamm: A mógłbyś dokładniej opisać jak te przedziały z nierówności się bierze?
5 wrz 22:41
jamm: Dobra już wiem o co chodzi z tymi nierównościami ale coś mi miejsca zerowe nie wychodzą w tych
przykładach
5 wrz 22:44
5 wrz 22:48
Adamm:

rozwiązujesz w układzie współrzędnych
5 wrz 22:49
Mila:

f(x)=|x
2−9|−2x
W tym przypadku rozwiązujemy problem tak:
1)
|x
2−9|=x
2−9⇔x
2−9≥0 to znaczy dla x≤−3 lub x≥3
wtedy f(x) ma wzór:
f(x)=x
2−9−2x⇔
f(x)=x
2−2x−9 teraz rysujesz wykres tej funkcji (szary wykres parabola skierowana do góry) ,
ale interesuje cię tylko wykres dla x≤−3 lub x≥3
f(3)=−6,f(−3)=6
2)
|x
2−9|=−x
2+9 dla x∊(−3,3)
Teraz f(x) ma taki wzór:
f(x)=−x
2+9−2x
f(x)=−x
2−2x+9 (szary wykres, parabola skierowana w dół)
interesuje cię tylko wykres dla x∊(−3,3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wykres f(x) − Różowy wykres
5 wrz 23:13