Trygonometria
Yazz: Oblicz sin(α+β) i cos(α+β) jesli
sinα=pierw2/2 cosβ=1/2 i α nalezy od pi/2 do pi i beta od 0 do pi/2
Temat funkcje trygonometryczne sumy i roznicy katow.
5 wrz 22:26
5 wrz 22:32
Adamm: przedziały mówią nam o znakach poszczególnych funkcji,
cos, sin obliczasz z jedynki trygonometrycznej sin2x+cos2x=1
5 wrz 22:32
Yazz: A jak wyprowadzic sin3α? W linku nie ma
5 wrz 22:41
5 wrz 22:42
Adamm: faktycznie
5 wrz 22:43
Mila:
sin(3α)=sin(α+2α)=sinα*cos(2α)+sin(2α)*cosα
dalej sam?
5 wrz 22:43
Yazz: Tak, dzieki, wlasnie sie zastanawialem jak cos takiego zrobic.
5 wrz 22:45
Adamm: sin(2α+α)=sin2αcosα+cos2αsinα=2sinαcos2α+cos2αsinα−sin3α=
=2sinα−2sin3α+sinα−sin3α−sin3α=3sinα−4sin3α
5 wrz 22:46
Yazz: 2sinαcos2α+cos2αsinα−sin3α to rozumiem, nastepnej linijki nie ogarniam.
5 wrz 22:52
Yazz: Ok, ogarniam, fo z jedynki jest.
5 wrz 22:53
Adamm: cos2x=1−sin2x
5 wrz 22:54
Yazz: Jeszcze nie wiem, czy dobrze, bo pytanje bylo do zadania drugiego a ja podlapalem to do
trzeciego w ktorym rowniez mialem zastoj.
5 wrz 23:01
Yazz: Bede pisal a zamiast alfa i b zamiast beta:
Czy cos4a=4cos4a−cos2a−3sin2a−4sin4a?
5 wrz 23:05
5 wrz 23:07
Adamm: spróbuj wyprowadzić z jedynki, ja idę spać
5 wrz 23:09
Yazz: Okej, rozumiem juz oba te zadania. Kurcze, to naprawde bywa trudne z poczatku, wyczuwam duzo
poprawek w tym roku
5 wrz 23:10
Yazz: Okej, Adamm spi, ktos jest w stanie naprowadzic na wyprowadzenie cos4a?
Cos(2a+2a) czy cos(a+3a)?
5 wrz 23:25
Mila:
np. tak
cos(2x+2x)=cos2x*cos2x−sin2x*sin2x=
=cos2(2x)−sin2(2x)= (cos2x−sin2x)2−(2sinx*cosx)2=
=licz dalej
5 wrz 23:33
Eta:
cos(4α)= 1−2sin2(2α)= 1−2*4sin2α*cos2α= 1−8(sin2α*(1−sin2α)=
=8sin4α−8sin2α+1
5 wrz 23:36
Yazz: Udalo mi sie tym cos(a+3a) i tak rozpisysalem, dlugo, ale wyszlo

dziekuje wszystkim za
pomoc, milej nocy!
5 wrz 23:37
Eta:
lub cos(4α)= ...= 1−8(1−cos2α)*cos2α=.......... = 8cos4α−8cos2α+1
5 wrz 23:40
Eta:
lub jeszcze prościej :
cos(4α)= 2cos2(2α)−1= 2(2cos2α−1)2−1= 8cos4α−8cos2α+1
5 wrz 23:46