Jak obliczyć?
fdg: Przybliżenie z nadmiarem liczby x jest równe 15; błąd względny tego przybliżenia wynosi 0,025.
Wyznacz liczbę x.
3 wrz 22:04
3 wrz 22:08
Adamm: pisząc 0,025=x−15/x miałem na myśli 0,025=(x−15)/x
3 wrz 22:09
Eta:
?
3 wrz 22:10
Adamm: x*0,025=x−15
x*(0,975)=15
x=(15*40)/39
3 wrz 22:11
fdg: dziękuje
3 wrz 22:12
Adamm: przepraszam, zapomniałem o Δx, jęśli to przybliżenie z nadmiarem
to Δx=|x−15|=15−x
0,025=(15−x)/x
x*1,025=15
3 wrz 22:20
Eta: ?
3 wrz 22:23
Adamm: tak? jak masz jakieś wątpliwości to mogłabyś zapytać (zakładam że jesteś kobietą)
3 wrz 22:24
Eta:
(15−x)=0,025x
1,025x=15
3 wrz 22:27
fdg: hahahaha

albo ty jesteś tak dobry w zgadywaniu, albo ja tak tępa, że mnie zdemaskowałeś

już mniej więcej ogarniam, dzięki za pomoc
3 wrz 22:27
Adamm: faktycznie
3 wrz 22:29
Eta:
3 wrz 22:29
grthx:
4 wrz 09:50