równanie
A.: (sinx−cosx)(sinx+cosx)=2−k
wskaż rozwiązania w zależności od k
3 wrz 17:51
Adamm: sin
2x−cos
2x=2−k
2sin
2x−1=2−k
2sin
2x−3+k=0
| | −3+k | | −3+k | |
(sinx− |
| )(sinx+ |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
teraz lepiej?
3 wrz 17:54
Adamm: | | −3+k | |
czyli mamy ∞ rozwiązań dla −1≤ |
| ≤1 |
| | 2 | |
| | −3+k | | −3+k | |
i zero rozwiązań dla (−1> |
| ∨ |
| >1) |
| | 2 | | 2 | |
3 wrz 18:01
A.: mam w odpowiedzi x=mπ, gdzie m∊C dla k=3
mógłbyś napisać skąd to się bierze?
3 wrz 18:08
Adamm: 1≤k≤5
| | −3+k | | −3+k | |
mamy sinx= |
| ∨ sinx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −3+k | | −3+k | | −3+k | |
x=arcsin( |
| )+2πn ∨ x=π−arcsin( |
| )+2πn ∨ x=arcsin(− |
| )+2πn |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | −3+k | |
∨ x=π−arcsin(− |
| )+2πn gdzie n∊Z (całkowite) |
| | 2 | |
dla k∊(−
∞;1)u(5;
∞) brak rozwiązań
3 wrz 18:13
Adamm: ponieważ −1≤sinx≤1
3 wrz 18:16
A.: Dziękuję, proszę się nie podszywać.
3 wrz 18:16
Iryt:
Nie rozkaz, tylko prośba młody kolego.
sin2x−cos2x=2−k /*(−1)
cos2x−sin2x=k−2
cos(2x)=k−2,
−1≤cos(2x)≤1 stąd:
−1≤k−2≤1 /+2
1≤k≤3
3 wrz 18:16
A.: ja tego nie napisałem, proszę sobie ze mnie nie żartować
3 wrz 18:18
Adamm: aha, zaponiałem dać tam pierwiastki, więc moja odpowiedź jest nieprawidłowa
3 wrz 18:19
Iryt:
Napisz których postów nie pisałeś (podaj godziny).
3 wrz 18:29
Adamm: Iryt, podszywająca osoba nie ma kropki
3 wrz 18:31
Adamm: | | −3+k | |
jeśli chodzi o moją odpowiedź, to była by taka sama jak Iryta, jeśli założyłbym że |
| ≤0 |
| | 2 | |
3 wrz 18:34
A.: Dobrze, to ja autor postu. Przepraszam za kłopot. Podam wam treść zadania:
1. Równanie (sinx−cosx)(sinx+cosx)=2−k:
a) nie ma rozwiązań dla k=1
b) ma nieskończenie wiele rozwiązań dla k=1,5
c) ma rozwiązania x=mπ dla k=3
Jedna z tych trzech odpowiedzi jest prawidłowa, mam uzasadnić która.
Moje posty:
3 wrz 2016 17:51
3 wrz 2016 18:08
3 wrz 2016 18:16
3 wrz 2016 18:18
+ ten
3 wrz 18:35
Adamm: sin2(mπ)−cos2(mπ)=1
cos(2mπ)=1
1=1
tożsamość
3 wrz 18:38
Adamm: zakładam że m należy do całkowitych
3 wrz 18:39
Mila:
Dziękuję Adamm, już w porządku?
3 wrz 18:41
Adamm: dla b) cos2x=−3
sprzeczność
a) ZW=<−1;1>
3 wrz 18:42
A.: Dziękuję bardzo za cierpliwość i jeszcze raz przepraszam za kłopot
3 wrz 18:45
Mila:
Adamie jak to wyszło (−3) w (b) ?
3 wrz 19:04
Adamm: chodziło mi dla k=5, zapomniałem wspomnieć
3 wrz 19:06
Mila:

a) ma rozwiązania dla k=1
bo cos(2x)=k−2⇔cos(2x)=−1
| | 1 | |
cos(2x)=− |
| ma nieskończenie wiele rozwiązań |
| | 2 | |
c) k=3
cos(2x)=k−2
cos(2x)=3−2
cos(2x)=1
2x=0+2mπ⇔x=mπ, m∊C
3 wrz 19:14
Mila:
Może coś pominąłeś w treści?
3 wrz 19:15
A.: Treść jest dokładnie taka jak napisałem, sprawdziłem jeszcze raz. Odpowiedź "a" na pewno
odpada. Ale powinna być tylko 1 dobra
3 wrz 19:21
Adamm: pomyliłem cosx=k−2 z cosx=2−k
a jeśli chodzi o k=1,5 to myślałem że chodzi o to że k=1 lub k=5
3 wrz 19:22
Mila:
a) odpada, bo równanie ma rozwiązanie ,
ale w (b) też są rozwiązania, z jakiego to zbioru, może mam.
3 wrz 19:23
Mila:
Adamie, sprawdź moje rozważania 19:14, może czegoś nie zauważyłam.
3 wrz 19:25
3 wrz 19:39
A.: Eta, a czy mogłabyś powiedzieć czemu odpowiedź b jest niewłaściwa, proszę?
3 wrz 19:40
Eta:
Odp b) też jest poprawna
bo: −cos(2x)= 0,5 ⇒ cos(2x)= −0,5
ma nieskończenie wiele rozwiązań
3 wrz 19:45
Eta:
3 wrz 19:47
Mila:
O, dobrze, że jesteś
Eto, Dawno Cię nie widziałam na forum
3 wrz 19:48
Eta:
Witam , witam
3 wrz 20:02
Mila:
Odpoczęłaś? Piękne było lato, temperatura w sam raz.
Krajobrazy bajecznie zielone, tylko za dużo samochodów na drogach.
3 wrz 20:22