trygonometria
A. : Proszę jeszcze o pomoc z tym zadaniem
1. Równanie (sinx−cosx)(sinx+cosx)=2−k:
a) nie ma rozwiązań dla k=1
b) ma nieskończenie wiele rozwiązań dla k=1,5
c) ma rozwiązania x=mπ dla k=3
| | cosx−cos3x | |
2. Wyrażenie |
| jest równe: |
| | sin3x−sinx | |
a)tg2x;
| | 2sinxcosx | |
b) |
| |
| | (1−√2sinx)(1+√2sinx) | |
c)ctg2x
Bardzo proszę o wskazanie odpowiedniej odpowiedzi i wyjaśnienie. Zupełnie nie rozumiem tych
zadań
3 wrz 00:37
Eta:
1/
sin
2x−cos
2x = 2−k ⇒ −cos(2x)
dla k=3 ⇒ −cos(2x)=1 ⇒ cos(2x)= −1 ⇒ 2x= m*2π ⇒
x= m*π
Odp: c)
2/ korzystamy ze wzorów:
| | a+b | | b−a | |
cosa−cosb= 2sin |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a+b | | b−a | |
i sina−sinb= 2cos |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
| 2sin(2x)*sinx | | sin(2x) | |
| = |
| = tg(2x) |
| 2cos(2x)*sinx | | cos(2x) | |
Odp: a)
3 wrz 01:29
Eta:
Poprawiam chochliki w zad 1/
... ⇒ −cos(2x)= 2−k
dla k= 3 ⇒ −cos(2x) = −1 ⇒ cos(2x)= 1 ⇒ 2x= m*2π ⇒x= mπ
Odp: c)
3 wrz 01:39
A. : Dziękuję bardzo!
3 wrz 09:43