trygonometria
gość: | | 1 | | 1 | | kπ | |
1. Funkcja f(x)= |
| + |
| ,x∊R−{x:x= |
| ,k∊C}: |
| | sin2x | | cos2x | | 2 | |
a) jest okresowa
b) przyjmuje najmniejszą wartość równą 4
c) nie przyjmuje wartości największej
2. Dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność:
a) cos
2x ≥ sinx
b) 2sin2x+3cos2x < 3,9;
c) sinxcosx > −0,53
Bardzo proszę o pomoc jeszcze w tych dwóch zadaniach. Która odpowiedź
i dlaczego jest prawidłowa, oraz dlaczego pozostałe są błędne. Będę bardzo
wdzięczny. Wiem, że te zadania pewnie wydają się łatwe, ale naprawdę ich
nie rozumiem.
yht:
1.
| | 1 | | 1 | | cos2x | | sin2x | |
f(x) = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | sin2x | | cos2x | | sin2x * cos2x | | sin2x * cos2x | |
| | cos2x + sin2x | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | sin2x * cos2x | | sin2x * cos2x | | (sinx*cosx)2 | |
| | 1 | | 4 | | 4 | |
|
| = 1 * |
| = |
| |
| | | | sin22x | | sin22x | |
a) prawda, ale dobrego uzasadnienia (poza rysowaniem wykresu) nie mam. Jeśli uczysz się do
matury to zadań z okresowością funkcji na pewno nie będzie (nawet na rozszerzeniu)
b) prawda, wystarczy zauważyć że sin
22x przyjmuje (akurat dla tej funkcji) wartości z zakresu
| | 4 | |
(0,1> zaś funkcja wyrażona jest przez ułamek |
| którego licznik i mianownik |
| | sin22x | |
przyjmują wartości dodatnie dla każdego x należącego do dziedziny funkcji. Stąd wynika, że
ułamek (przy stałej wartości licznika) przyjmuje wart. tym mniejszą, im większy jest mianownik
| | 4 | |
Zatem dla mianownika równego 1 mamy |
| = 4 i to jest najmniejsza wartość funkcji f(x) |
| | 1 | |
PS. Wyrażenie sin
22x w ogólnym przypadku przyjmuje wartości <0,1> ale tutaj 0 nie może być bo
| | 4 | |
jest |
| i wtedy mianownik byłby zerem, stąd (0,1> |
| | sin22x | |
c) prawda, zakres wartości (0,1> pokazuje, że sin
22x nie przyjmuje wartości najmniejszej. bo
może być 0.01, może być 0,00001 itd.
także jeśli nie da się wskazać najmniejszej wartości mianownika, to nie da się też wskazać
największej wartości funkcji f(x)
zatem f(x) nie przyjmuje wart. największej
Zad. 2
| | π | |
a) nieprawda, weźmy x= |
| . |
| | 2 | |
Wtedy
0
2 ≥ 1
2 → sprzeczność
b) prawda
Niech 2x = t
Rozpiszmy lewą stronę nierówności
2sint+3cost = 2sint+2cost + cost = 2
(sint+cost) + cost =
| | π | | π | |
= 2*√2(sint+ |
| ) + cost = 2√2(sint+ |
| ) + cost |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
wyrażenie (sint+ |
| ) przyjmuje wartości z zakresu <−1,1> |
| | 4 | |
| | π | |
wyrażenie 2√2(sint+ |
| ) przyjmuje wartości z zakresu <−2√2, 2√2> |
| | 4 | |
przybliżając wartość pierwiastka
√2 ≈ 1,41
otrzymujemy zakres <−2,82; 2,82>
cost przyjmuje wartości <−1,1>
| | π | |
nawet jeśli przyjmiemy skrajny przypadek że cost oraz 2√2(sint+ |
| ) przyjmą |
| | 4 | |
(jednocześnie) największe możliwe wartości
| | π | |
a więc cost=1, oraz 2√2(sint+ |
| ) ≈ 2,82, to wtedy |
| | 4 | |
| | π | |
2√2(sint+ |
| ) + cost = 3,82 |
| | 4 | |
co i tak jest mniejsze od 3,9
c) prawda
Rozpiszmy lewą stronę
| | 1 | | 1 | |
sinxcosx = |
| * 2sinxcosx = |
| *sin2x |
| | 2 | | 2 | |
sin2x przyjmuje wartości z zakresu <−1,1>
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zatem |
| *sin2x przyjmuje wartości z zakresu <− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
nawet jeśli |
| *sin2x przyjmie najmniejszą możliwą wartość równą − |
| = −0,5 to i tak |
| | 2 | | 2 | |
ta wartość jest większa od −0,53
−0,5 > −0,53
logiczne więc jest, że każda większa wartość od −0,5 będzie > −0,53