okresowość funkcji
gość : | | 4 | |
Czy funkcja f(x)= |
| jest okresowa? Proszę o uzasadnienie. |
| | sin22x | |
3 wrz 21:30
Eta:
A czy sin2(2x) jest okresowa?
to wniosek ............
3 wrz 21:43
gość : Ok, rozumiem
3 wrz 21:49
Mila:
Sprawdzamy:
f(x+T)=f(x), T − stała niezależna od x
| 8 | | 8 | |
| = |
| |
| 1−cos[4(x+T)] | | 1−cos(4x) | |
1−cos(4x+4T)=1−cos(4x)⇔
cos(4x+4T)=cos(4x)
4x+4T=4x+2kπ lub 4x+4T=−4x+2kπ
lub 8x+4T=2kπ z tego równania nie wyznaczymy T niezależnego od x
================
3 wrz 22:07
Adamm: po co wyznaczać w tym zadaniu okres zasadniczy?
uzasadnienie f(x)=f(x+2π) wystarcza
3 wrz 22:23
Eta:
3 wrz 22:24