Wyznacz wartości parametru m
Qwadrat: Wyznacz te wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji
| | x | |
f(x)= |
| |
| | (m−1)x2 − (m−1)x + m | |
jest zbiór liczb rzeczywistych.
30 sie 11:27
Benny: 1)Sprawdź co się dzieje dla a=0 tj. m−1=0
2)delta<0
30 sie 11:29
Jerzy:
Dla : m = 1 dziedziną jest R.
Dla m ≠ 1 , warunek: Δ < 0
30 sie 11:30
30 sie 11:38
Qwadrat: Dla m=1 w mianowniku zostaje samo m, czyli 1, więc dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych.
Ale dlaczego delta ma być mniejsza od zera? Czyżby chodziło o to że jeśli delta<0 to
równanie≠0?
Powiedzmy że dochodzę do tego etapu:
delta=(m−1)2−4(m−1)*m= m2−2m+1−4m2+4m= −3m2+2m+1
I co teraz?
30 sie 11:44
Benny: −3m2+2m+1<0
30 sie 11:45
Jerzy:
Jeśli Δ < 0 , to trójmian się nie zeruje.
30 sie 11:50
Qwadrat: Ok, czyli rozumiem że z tego −3m
2+2m+<0 mam znowu wyliczyć deltę i pierwiastki, więc wychodzi
mi:
| | 1 | |
I teraz mam parabolę z której wynika mi że m∊(−∞, − |
| ) ∪ (1,+∞) |
| | 3 | |
Więc teraz chyba powinienem dołączyć do tego to m=1 i ostatecznie wychodzi, że dziedziną
funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych dla:
Tak to powinno być?
30 sie 12:01
Jerzy:
Tak.
30 sie 12:03
Qwadrat: W takim razie bardzo dziękuję za pomoc
30 sie 12:05