Niedomiar Nadmiar
Georgina: Przybliżenie z nadmiarem liczby a jest równe 130, a błąd względny tego przybliżenia wynosi
0.04.
Wyznacz liczbę a.
Pomoze mi ktos? W przyszłym roku pisze mature i ucze sie na wyrost ale nie rozumiem czym sie
rozni obliczanie przybliżenia z
nadmiarem a niedomiarem. Wytłumaczy mi ktos
Kuba:
a + b = 130
b/a = 0,04
b = 0,04a
1,04 a = 130
a = 125
yht:
Wg oznaczeń Kuby:
a − wartość dokładna liczby a
b − (dodatnia) wartość błędu
Przybliżenie z nadmiarem oznacza, że wartość przybliżona liczby a jest większa od wartości
dokładnej liczby a
np. 29,7 ≈ 30
Liczbę 29,7 przybliżamy i dostajemy (większą) liczbę 30. To jest przybliżenie z nadmiarem.
tutaj a=30, b=0,3
Przybliżenie z niedomiarem oznacza, że wartość przybliżona liczby a jest mniejsza od wartości
dokładnej liczby a
np. 30,4 ≈ 30
Liczbę 30,4 przybliżamy i dostajemy (mniejszą) liczbę 30. To jest przybliżenie z niedomiarem
a=30, b=0,4
Gdyby w treści zadania było że przybliżenie z niedomiarem liczby a jest równe 130, to wtedy by
było
a − b = 130
b/a = 0,04
b = 0,04a
0,96a = 130
Georgina: Dziekuje za dokladne wytłumaczenie.

To nie praca domowa. Sama robie zadania aby w maju
napisac
dobrze mature.