matematykaszkolna.pl
dowodzenie nierownosci 6latek : Pytanie z dowodzenia nierownosci czy jesli napisze tak [n[ zalozmy ze ta nierownosc jest prawdziwa to moge ja przeksztalcic rownowanie ]] wtedy moge juz korzystac z tezy ? no bo kazda nierownosc jest postaci jezeli /zalozenie/ to /teza/
26 sie 22:44
Omikron: Ja przekształcam i na koniec piszę komentarz: Ponieważ wykonałem zgodne z założeniem przekształcenia to nierówność końcowa jest równoważna tezie. Skoro nierówność końcowa jest prawdziwa to teza też.
26 sie 22:55
6latek : https://matematykaszkolna.pl/forum/329816.html zobacz tutaj benny i metis tak zobli a saizou to zakwestionowal ja nie lubie takich zadan ale bede probowal robic
26 sie 23:02
Omikron: Teoretycznie od tezy nie powinno się wychodzić, ale w tego typu zadaniach jest to najwygodniejsze. Nie wiemy jaka będzie końcowa postać, więc musimy przynajmniej "na brudno" przekształcić z tezy, później można to odwrócić. Moim zdaniem taki komentarz wystarcza, ale lepiej, żeby ktoś się jeszcze wypowiedział.
26 sie 23:05
6latek : ok poczekam
26 sie 23:06
Omikron: Dodam jeszcze, że na maturze w zadaniu z dowodem algebraicznym przekształciłem właśnie od tezy i nie napisałem tego komentarza, a dostałem max punktów. Sprawdziłem teraz na stronie cke przykładowe rozwiązania do tego zadania i w niektórych z nich wychodzą od tezy (przekształcając ją przy pomocy założenia), czyli jest to poprawny sposób.
26 sie 23:10
6latek : dobrze jutro w takim razie zabieram sie za te nierownosci w ksiazce .
26 sie 23:12
Benny: 6latku, na brudno możesz wyjść od tezy, a później od tyłu zapisać emotka
26 sie 23:14
6latek : rozumiem
26 sie 23:20
6latek: Do jakiej tezy?
26 sie 23:24
jc: 1. Czy nie czytacie tekstów matematycznych? Jest tyle popularnych książek (nie skryptów czy podręczników szkolnych). 2. Jak dowód jest krótki, to lepiej wyjść od oczywistych faktów, a zakończyć na tezie. 3. Taki styl przy długich dowodach, mimo że poprawny, sprawia, że dowód nie trafia do wyobraźni. Co można zrobić? Napisać wcześniej schemat rozumowania. Można odwrócić kolejność pisząc od czasu do czasu: potrzebujemy tego czy tego. itp. 4. Matematycy wydzielają z dłuższych rozumować pomocnicze twierdzenia (lematy). Ja preferuję opisy rozumowań, a nie rozumowania. Niektórzy tak piszą.
26 sie 23:25
6latek : post 23:24 nie jest moj (kto sie podszywa nie rozumiem po co . nie potrafisz sobie wymyslec nicka. jc mam ksiazke elememtarne nierownosci ds mitrinowic /dostalem ja niedawno i jeszcze sie z nia nie zpoznalem jakie mozesz polecic jeszcze / napisz 1 lub z 2 pozycje
26 sie 23:31
6latek: Tylko te ksiazki tak do 20 złotych maksymalnie
26 sie 23:35
6latek : gosciu przestaje to byc juz smieszne . ja pracuje wiec mnie jest stac kupic nawet po 100zl .
26 sie 23:37
Omikron: 6latek, zmień sobie kolor, to się nie będzie skutecznie podszywać.
26 sie 23:38
jc: Nie wiem poszukaj na allegro
26 sie 23:39
6latek : jc proszse nie odpisuj bo jakis trol sie podszywa jutro jak bedziesz na forum to cie poproszse jeszce raz
26 sie 23:39
jc: Jutro mnie nie bedzie,pogrzeb mam .... Albo teraz albo wcale
26 sie 23:42
jc: O 23:25 to jeszcze ja. W takim razie do jutra emotka
26 sie 23:44
6latek: Buziaki emotka
26 sie 23:45
Draghan: Och, czyżby ktoś tu miał niedawno urodzinki...? emotka
26 sie 23:54
6latek: Skąd wieszemotka
26 sie 23:55
bezendu: Draghan gratulację moderatora na pasja...
26 sie 23:55
6latek : Widzisz bezendu niektorym sie nudzi Ale to ju tylko pare dni i zacznie sie szkola to sie zajma soba
26 sie 23:58
bezendu: Ja teraz z fizyki robię zadanka, koleżanka ma poprawkę i chcę jej wytłumaczyć co nie co.
26 sie 23:58
Draghan: (nie chciałbym Wam tutaj zaśmiecać wątku, ale szkoda się nie przywitać) bezendu − a skąd wiesz? Stówka, 5... 6−latek! emotka
26 sie 23:59
6latek: Jakie zadanka?
26 sie 23:59
6latek: Dziękiemotka
27 sie 00:00
6latek : ale to kolezanka z twojego wydzialu czy z liceum ? To Ci sie chwali . Napisz czy dalej masz ta prace ?
27 sie 00:01
6latek: Jestem strasznie ciekawa
27 sie 00:02
bezendu: jestem tam ale pod innym nickiem emotka
27 sie 00:13
6latek: Ide spac to nie ma sensu bezendu . to co sie dzieje na tym foruk....szkoda gadac Czesc
27 sie 00:16
6latek: Dobranoc 6latku psotniku emotka Niech CI sie snia aniolki
27 sie 09:21
Jack: Krzysiu, po prostu zmien kolor emotka
27 sie 09:43
6latek : Jack emotka ja znam tego psotnika emotka . Jak zmienie na granatowy to nie bedzie mi ten psotnik przeszkadzal i pomagał?
27 sie 09:50
6latek : Nie wiem co sie dzieje ale nie zmienia mi koloru jak daje wyslij
27 sie 09:51
Jack: kolor spowoduje ze bede mogl Cie odroznic emotka
27 sie 10:13
6latek : tylko ze naprawde mi tego koloru nie chce zmienic chyba napiszse do metisa . co zrobic . mi kolega uaktualnil do 10 i troche sie dzieja szopki jest zaktualizuj i zqamknij , po czym po ponownym uruchomieniu prze dlugi czas piszse ni e moglismy dokonczyc aktualizacji tak co 3 − 4 uruchomienie Nie moge teraz zmienc koloru . Nie wiem ale chyba bede musial wgrac nowy system (biora 100zl za wgranie
27 sie 10:19
6latek :
27 sie 11:24
bezendu: 100 zł za piracki system. Oryginalny system to koszt 358 zł, ale studentom politechniki microsoft udostępnia za darmo. Ja Ci mogę wgrać za 50 zł
27 sie 11:35
6latek : No tak bezendu emotka Tylko nie bede jechal do Wroclawia bo na to samo wyjdzie
27 sie 11:37
bezendu: No ale oryginalny system będziesz mieć
27 sie 11:52
6latek : Zastanowie sie jeszcze nad tym
27 sie 11:56
Draghan: Może zamiast Windowsa lepiej postawić jakieś windowsopodobne distro Linuksa...? emotka bezendu, pod jakim nickiem buszujesz na Pasji? emotka
27 sie 13:01
6latek : Jack ale jak dasz komus zeby wgral to nie zrobi za darmo . U nas ma zaklad komputerowy i tyle bierze za wgranie . najpierw 40 zl bylo teraz 100zl Kolega tez nie zrobi za darno . Na flaszke emotka trzeba dac emotka
27 sie 20:53
Jack: no wiesz...roznie bywa ; D
27 sie 20:58
6latek : tylko ty zes sie taki wyrodzil rodzinie ? ty pewnie masz legala jak cie nie stac na korepetycje zebys w koncu cos pojal I na drugi raz nie podszywaj sie po demnie
27 sie 20:58
Mila: Krzysiu, może przerwałeś aktualizację, wtedy pojawiają się w 10 problemy.
27 sie 21:23
6latek : Metis pisal z epomoze ale chyba tak zrobie i dam do naszsego informatyka w zakladzie zeby zrobil porzadek
27 sie 21:51