Dowod nierownosci
6latek : Otoz o ile udowodnienie takich nierownosci nie nastrcza mi kloptow
a2+b2≥2ab
a2−ab+b62≥ab
a(a−b)≥b(a−b)
o tyle takie dwie juz tak
(a2−b2)2≥4ab(a−b)2
wskazowka do tej a2−2ab+b2= a2+2ab+b2−4ab
i taka U{|a+b|}{2|≤√a2+b22
Tutaj mam a wskazowke
a2+b2≥2ab wiec 2a2+2b2≥(a+b)2
26 sie 19:00
Benny: (a2−b2)2≥4ab(a−b)2
(a−b)2((a+b)2−4ab)≥0
(a−b)2(a2+b2+2ab−4ab)≥0
(a−b)2(a−b)2≥0
(a−b)4≥0
26 sie 19:07
Metis:
(a
2−b
2)
2≥4ab(a−b)
2
(a
2−b
2)
2−4ab(a−b)
2≥0
[(a−b)(a+b)]
2−4ab(a−b)
2≥0
(a−b)
2(a+b)
2−4ab(a−b)
2≥0
(a−b)
2[(a+b)
2−4ab]≥0
(a−b)
2[a
2+2ab+b
2−4ab]≥0
(a−b)
2[a
2−2ab+b
2]≥0
(a−b)
2(a−b)
2≥0
(a−b)
4≥0 ⇒ (a−b)
2≥0 c.n.p
Nie sprawdzałem
26 sie 19:07
Saizou : to w końcu jaka to ma być nierówność
26 sie 19:08
Saizou :
Benny jako matematyk nie wychodź od tezy
26 sie 19:08
Metis: Ja na szczęście mogę
26 sie 19:09
Benny: Wystarczy zapisać od tyłu
26 sie 19:09
Metis: " Załóżmy, że dana nierówność zachodzi, wtedy"
26 sie 19:10
26 sie 19:11
Saizou :
Mnie osobiście coś takiego nie zadawala, choć czasami pomaga zrozumieć
26 sie 19:11
Metis: Średnie?
26 sie 19:11
Rafał: (a2−b2)2=[(a+b)(a−b)]2=(a+b)2(a−b)2≥4ab(a−b)2
Jeśli a=b, to nierówność przyjmuje postać 0≥, co jest prawdą.
Jeśli a≠b, to (a−b)2>0, czyli obie strony nierówności możemy podzielić przez (a−b)2 nie
zmieniając znaku nierówności.
Mamy ostatecznie (a+b)2≥4ab, czyli (a−b)2≥0.
26 sie 19:12
Saizou :
oczywiście ze średnie

Kw≥Am
| | |a|2+|b|2 | | |a|+|b| | | |a+b| | |
√ |
| ≥ |
| ≥ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
+ skorzystanie z zależności że |a|+|b|≥|a+b|
26 sie 19:15
Metis: Właśnie miałem pisać, że do tego ta zależność
26 sie 19:16
6latek : saizou a na razie bez srednich mozesz pokazac ?
26 sie 19:16
Saizou : no i zapomniałem napisać że
26 sie 19:16
Saizou :
korzystając ze wskazówki
2a
2+2b
2≥(a+b)
2 /:4
26 sie 19:19
Metis:
|a+b|
2≤2a
2+2b
2
a
2+2ab+b
2≤2a
2+2b
2
a
2−2a
2+2ab+b
2−2b
2≤0
−a
2+2ab−b
2≤0
a
2−2ab+b
2≥0
(a−b)
2≥0
26 sie 19:20
6latek : dziekuje wszystkim na razie
moze w osobnym watku chcialbym poruszyc temat wychodzienia od tezy .ale moze pozniej
26 sie 19:21
6latek : metis mysle ze popelniles pare bledow
dlaczego sobie ponosisz do potegi drugiej /
ja wiem ze |x|2=x2 alle |a+b|2= a2+2|ab|+b2 jesli jestem w bledzie to popraw .dzieki
pisze jedna reka wiec wybacz jesli cos nie tak
26 sie 19:27
Metis: Tak ten ostatni dowód będzie do kosza bo tam mamy nierówność

Przepraszam
26 sie 19:28
6latek : w takim razie wroce do tej drugiej nierownosci z godz 19:11
mozemy podniesc obie strony do potegi drugiej bo obie strony sa niieujemne
|a+b| przyjmuje wartosci nieujemne i wyrazenie pod pierwiastkiem takze
i chyba metis mial racje co do tego ze \a+b|2= (a+b)2= a2+2ab+b2
Ktos moze to potwierdzic ?
27 sie 11:43
6latek :
27 sie 12:11
jc:
| | a+b | | a2+b2 | |
| |
| | ≤ √ |
| to nierówność Schwarza | u*v | ≤ |u| |v| |
| | 2 | | 2 | |
| | a | | b | | 1 | | 1 | |
dla wektorów: u=( |
| , |
| ), v = ( |
| , |
| ) |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
27 sie 12:19
6latek : Witaj

Wczoraj dzialy sie cyrki na forum . i jestem tez tym zniesmaczony .
Bardziej chodzi mi
jc o te moje zapisy z postu
27 sie 12:25
Omikron: |−5|2=25
(−5)2=25
|3−2|2=1
(3−2)2=1
Po podniesieniu do potęgi parzystej można zdjąć moduł.
27 sie 12:33
jc: Witaj 6latku, spróbuj zapisać dowód takiej nierówności a4 + b4 ≥ ab (a+b).
27 sie 12:47
6latek : a4+b4≥ab(a+b)
a4+b4≥a2b+ab2 i tutaj juz koniec
za malo takich zadan rozwiazalem i teraz jest problem (przepraszam
pomoz jesli mozesz .
27 sie 18:38
6latek : nawet jesli bym zapisal tak
a4+b4= (a+b)4−4a3b−6a2b2−4ab3 to i tak do tego nie dojde
27 sie 18:40
Metis: 6latku to prawdziwy ty?
27 sie 18:59
6latek : Metis czesc

Akuratnie teraz tak . Chyba bede musial wfrac jeszcze raz system bo cos sie niedobrego dzieje
27 sie 19:01
27 sie 19:07
Metis: Pomogę Ci

Nie ma sensu wgrywać od nowa systemu
27 sie 19:22
6latek : Dobrze . Moze sie uda to uratowac
jesli nie to bede musial pojechac po kolege ktory to wgrywal i niech on zaradzi
27 sie 19:26