rzut monetą
i#60;3math:
Rzucamy n−krotnie monetą. Serią nazwiemy wypadnięcie najmniej 3 razy pod rząd
tego samego wyniku. Niech bn oznacza liczbę tych wyników, które nie zawierają
serii. Znajdź i uzasadnij wzór rekurencyjny dla ciągu bnoon=0
26 sie 17:29
i#60;3math: Nikt nie rzuca monetą?
26 sie 22:47
jc:
xn ciągi z końcówką OR lub RO
yn ciągi z końcówką OO lub RR
an = xn +yn
xn+1 = xn + yn
yn+1 = xn
stąd
xn+2 = xn+1 + xn
an = xn + xn−1
czyli an+1 = an + an−1 (jak Fibonacci), ale a1=2, a2=4
a3 = 6, a4 = 10, ...
np. OORO, OROO, RORR, RROR, RROO, OORR, RORO, OROR, ROOR, ORRO
(razem 10)
26 sie 23:40
i#60;3math: Na pewno to jest dobrze?
27 sie 22:01
jc: Chyba tak, ale użyłem litery an zamiast bn.
O, R 2
OR, OO, RO, RR 4
OOR, ORO, ROO, ROR, RRO, ORR 6
przynajmniej dla n=1,2,3,4 się zgadza. Skąd wątpliwości?
27 sie 22:04
Twojnick: W odpowiedziach jest tak:
| | ⎧ | 2i, dla n=0,1,2; | |
| bn= | ⎩ | bn−1+bn−2 | , dla n≥3
|
27 sie 22:12
jc: Przecież to samo napisałem

b
1=2
1 = 2
b
2=2
2 = 4
b
n+1 = b
n + b
n−1 dla n =2,3,4,...
Kto tak dziwnie zapisał odpowiedź? Trudno było napisać 2,4 zamiast 2
1 i 2
2 ?
27 sie 22:16
27 sie 22:18
Twojnick: Zdaje mi sie, że to pierwsze rozwiązanie jest źle skoro
a1=2 oraz a2=4 i a3=6
Przecież przy 3 rzutach szansa wyrzucenia 3 razy pod rząd tego samego
wyniku wynosi 2/8.
27 sie 23:46