Kombinatoryka
ZaTydzienPoprawaAnicNieUmiem: POMOCY

!
Na ile sposobów można w sześciokrotnym rzucie standardową kostką do gry uzyskać
sume oczek równą 21?
26 sie 02:04
Obywatel: Gdybym byl tak jak ty niereformowalna telewizyjna prostyrutka to moze bym sie zastanawial nad
opisaniem zaistnialego dylematu na tym ze iz forum jednakze biorac pod uwage okolicznosci i
rodzaj zadanego przez ciebie bydlaku pytania radze ztad wypierdalac jasne?
26 sie 02:18
ZaTydzienPoprawaAnicNieUmiem: *stąd
26 sie 03:04
Gosix: Witaj ,jak matematyki nie lubie tak to jest naprawde fajne i przyjemne zadanko

Z czym masz
problem? Rozpisz wszystkie mozliwosci na kartce i tyle,nie zwracaj uwagi na "Obywatel" sadzac
lo stylu jegp wypowiedzi to chory psychicznie czlowiek
26 sie 03:25
ZaTydzienPoprawaAnicNieUmiem: Przecież to jest kilkanaście tysięcy możliwości, więc jak mam
wypisać wszystkie możliwości?
26 sie 10:01
ZaTydzienPoprawaAnicNieUmiem: Aktualnie (chyba) wypisałem wszystkie możliwości:
1+1+1+6+6+6
1+1+2+5+6+6
1+2+2+5+5+6
2+2+2+5+5+5
2+2+3+4+5+5
2+3+3+4+4+5
3+3+3+4+4+4
Tylko nie wiem teraz co dalej...
26 sie 10:07
Jack: 6! * 7
26 sie 10:11
ZaTydzienPoprawaAnicNieUmiem: Niestety, ale odpowiedź do zadania jest inna
26 sie 10:16
Jack: Widocznie za malo wypisales...
Albo ja bie ogarniam
26 sie 10:18
ZaTydzienPoprawaAnicNieUmiem: Według mnie nie da rady wypisać wszystkich możliwości, więc
trzeba innym sposobem.
26 sie 10:22
6latek : Da rade tylko bedzie troche pisania
26 sie 10:42
ZaTydzienPoprawaAnicNieUmiem: Nie da rady, bo to zadanie potrzebuje metody włączeń i wyłączeń...
26 sie 10:43
Mila:
A jaką masz odpowiedź?
26 sie 17:14
ZaTydzienPoprawaAnicNieUmiem: Odpowiedź to 4322
26 sie 17:19
Mila:
Ja mam wynik 4332.
26 sie 19:14
ZaTydzienPoprawaAnicNieUmiem: Być może jest błąd w odpowiedziach. Możesz pokazać sposób rozwiązania?
26 sie 19:21
Mila:
Równanie :
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5+x
6=21 mamy rozwiązać w zbiorze N z ograniczeniami
1≤x
i≤6 /−1
0≤x
i−1≤5
x
1−1+x
2−1+x
3−1+x
4−1+x
5−1+x
6−1=21−6
Stosujemy podstawienie:
y
1+y
2+y
3+y
4+y
5+y
6=15
Liczba rozwiązań:
| |
=15 504 bez ograniczenia górnego. |
| |
Należy odjąć przypadki , gdy y
i>5 czyli y
i≥6
Dasz radę dalej, teraz muszę odejść od komputera.
26 sie 19:26
yht:
Rozważmy 30 przypadków liczb oczek, które mogą wypaść na kostce w tych sześciu rzutach:
a) 666111
b) 665211
c) 664311
d) 664221
e) 663222
f) 663321
g) 655311
h) 655221
i) 654411
j) 654321
k) 654222
l) 644421
m) 644331
n) 644322
o) 643332
p) 633333
r) 555411
s) 555321
t) 555222
u) 554421
w) 554331
y) 554322
z) 553332
aa) 544431
ab) 544422
ac) 544332
ad) 543333
ae) 444441
af) 444432
ag) 444333
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Zauważmy, że
w 3 przypadkach: a), t), ag) mamy 2 rodzaje liczb oczek w ilości trzy dla każdego rodzaju, dla
| | | |
takich przypadków kombinacja | |
| | |
w 2 przypadkach: p), ae) mamy 2 rodzaje liczb oczek w ilości odpowiednio pięć i jeden,
w 2 przypadkach: ad), af) mamy 3 rodzaje liczb oczek w ilości odpowiednio: cztery, jeden i
w 4 przypadkach: e), r), z), ab) mamy 3 rodzaje liczb oczek w ilości odpowiednio: trzy, dwa i
w 5 przypadkach: k), l), o), s), aa) mamy 4 rodzaje liczb oczek w ilości odpowiednio: trzy,
| | | | | | | |
jeden, jeden i jeden, kombinacja | * | * | |
| | | | |
w 13 przypadkach: b), c), d), f), g), h), i), m), n), u), w), y), ac) mamy 4 rodzaje liczb
| | | | | | | |
oczek w ilości odpowiednio: dwa, dwa, jeden i jeden, kombinacja | * | * | |
| | | | |
w 1 przypadku: j) mamy 6 rodzajów liczb oczek: w ilości jeden dla każdego rodzaju, tutaj będzie
6!
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Obliczenia będą następujące:
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
3* | + 2* | + 2* | * | + 4* | * | + 5* | * | * | + |
| | | | | | | | | | |
= 3*20 + 2*6 + 2*15*2 + 4*20*3 + 5*20*3*2 + 13*15*6*2 + 1*720 =
= 60 + 12 + 60 + 240 + 600 + 2340 + 720 =
= 72 + 300 + 2940 + 720 =
= 372 + 3660 =
=
4032
Bardzo możliwe że pominąłem jakiś przypadek − ale ja niestety nie widzę jaki
26 sie 19:26
Mila:
Ograniczenie górne;
A
1 oznaczymy y
1≥6
Odpowiednio dalej A
2,A
3,A
4,A
5,A
6
y
1+y
2+y
3+y
4+y
5+y
6=15
1) |A
1|
(y
1−6)+y
2+y
3+y
4+y
5+y
6=15−6
y
1+y
2+y
3+y
4+y
5+y
6=9
Liczba rozwiązań:
|A
1+A
2∪A
3∪A
4∪A
5∪A
6|= |A
1+|A
2|+|A
3|+|A
4|+|A
5|+|A
6|−15*|A
1∩A
2|
Trzy zmienne y
i nie mogą przyjąć wartości większej od 6,
bo wtedy prawa strona równania jest ujemna
|A
1∩A
2| :
y
1−6+y
2−6+y
3+y
4+y
5+y
6=15−12
y
1+y
2+y
3+y
4+y
5+y
6=3
|A
1+A
2∪A
3∪A
4∪A
5∪A
6|=6*2002−15*56=11172
Liczba możliwości otrzymania sumy 21 w podanym doświadczeniu losowym:
15 504 −11172=4332
===============
26 sie 20:36
ZaTydzienPoprawaAnicNieUmiem: Skomplikowana sprawa to zadanie, które nie do końca rozumiem :<
26 sie 21:03
Mila:
Musiałaś mieć rozwiązywanie takich równań w zbiorze N+ albo zbiorze całkowitych nieujemnych.
Poczytaj w notatkach.
26 sie 21:16
ZaTydzienPoprawaAnicNieUmiem: Niestety, ale nie mam notatek
26 sie 22:47
Mila:
A miałaś takie równania?
Czego nie rozumiesz, albo wypisujesz jak podał kolega wyżej i liczysz za pomocą kombinacji
albo permutacji z powtórzeniami dla każdego przypadku:
np.
(6,5,4,3,2,1) 6!
Az do wyczerpania wszystkich przypadków. (pracochłonne, ale proste do zrozumienia)
II sposób zastosowanie kombinacji z powtórzeniami, jak podałam.
26 sie 23:10
ZaTydzienPoprawaAnicNieUmiem: Tylko bardzo ciężko wypisać wszystkie przypadki. Z tego co widzę to u siebie
zastosowałaś wzór wyłączeń i włączeń tak?
26 sie 23:27
Mila:
Tak.
26 sie 23:38
ZaTydzienPoprawaAnicNieUmiem: Jest jakiś poradnik jak go stosować?
Jeżeli miałbym załóżmy znaleźć ile jest rozwiązań równania:
x
1+x
2+x
3+x
4=16 dla 1≤x≤5
To wynik byłby taki?:
27 sie 00:02
ZaTydzienPoprawaAnicNieUmiem:
27 sie 00:04
ZaTydzienPoprawaAnicNieUmiem: Czekam na odpowiedź jeśli ktoś mógłby pomóc.
27 sie 13:23
ZaTydzienPoprawaAnicNieUmiem: Chyba rozwiązanie będzie jednak tak wyglądać:
27 sie 14:15
Mila:
1≤x
i≤5 /−1
0≤x
i−1≤4
wg tych ograniczeń:
27 sie 20:50
ZaTydzienPoprawaAnicNieUmiem: Dzięki Mila na Tobie zawsze można polegać, a co jeśli miałbym taką sytuację:
x1+x2+x3=17 jeśli
1≤xi≤6
27 sie 20:57
Mila:
Rozwiązuj jak poprzednio, tylko wszystko napisz. Wzoruj się na I moim rozwiązaniu.
Zobaczę jak rozumujesz.
Jeszcze poprosimy Godzio, ( to bardzo dobry student matematyki, jest na bieżąco z
materiałem)
aby to sprawdził.
Masz jakieś odpowiedzi do zadań?
27 sie 21:06
ZaTydzienPoprawaAnicNieUmiem: W takim razie dla tego przykładu co podałem u góry wychodzi mi:
27 sie 21:20
Mila:
wg mnie , dobrze.
27 sie 21:29
ZaTydzienPoprawaAnicNieUmiem: Dzięki, jak będę miał jakieś pytania to będę pisał tutaj
27 sie 21:57
Mila:
O ile potrafię, to podpowiem.
27 sie 22:09
jc: Prawidłowa odpowiedź to 4332 (Mila 20:36)
27 sie 23:06
Mila:
JC, Dziękuję pięknie.

Dobranoc.
28 sie 00:21
hwdtel i Zen64:
Co to za dęte dialogi.I znów bandycki ,tworkowo−telewizyjny szpicelek jak np. sa popełnił
grafomanię
rozpisaną na kilkanaście pseudo.A to wszystko za nasze jak mawiają szmatławce
28 sie 02:34