usun niewymierność z mianownika
amadeusz: a) 4 /
√2−1
b) 2 /
√3+1
nie umiem robić ułamka
25 sie 13:16
25 sie 13:17
Jolanta: Najpierw U póżniej bez spacji { wpisujesz licznik }{wpisujesz mianownik}
25 sie 13:25
Jolanta: jezeli w mianowniku jest tylko pierwiastek to mnożysz licznik i mianownik przez ten pierwiastek
W tym przypadku korzystasz ze wzoru (a+b)(a−b)=a
2−b
2 czyli
mnożysz przez to co był w mianowniku ale zmieniasz znak między liczbami
| | 6 | | 6*(2−√5 | | 12−6√5 | |
np |
| = |
| = |
| =6√5−12 |
| | 2−√5 | | (2−√5)(2+√5) | | 4−5 | |
25 sie 13:38
6latek : dzien dobry
Jolu 
mysle ze juz zrobil skoro do tej pory sie nie odezwal
25 sie 13:41
Amadeusz: Nie zrobiłem 😞 nie rozumiem tego a mam egzamin poprawkowy
25 sie 20:56