Witam czy te wzory
Piotr: Witam czy takie wzory jak R=a/2sin alfa oraz wzór R=abc/rp dotyczą tylko dowolnego okręgu
opisanego
na trójkącie czy są to wzory na jakiś konkretny trójkąt np prostokątny?
22 sie 20:33
Piotr: ?
22 sie 20:42
Mila:
Dowolnego.
22 sie 20:44
Adam: | | a | |
R= |
| masz z tw. sinusów, czyli tak |
| | 2sin(α) | |
| | abc | | abc | |
R= |
| jest źle, powinno być R= |
| co masz ze wzoru na pole dowolnego trójkąta |
| | pr | | 4pr | |
22 sie 20:45
22 sie 20:49
Piotr: ?
22 sie 21:00